Ekonomija

Vlada Srbije: Poljoprivrednicima do 400 litara evro dizela po povlašćenoj ceni

Uredbom je poljoprivrednim proizvođačima omogućena kupovina evro dizela na benzinskim stanicama Naftne industrije Srbije po maksimalnoj ceni od 179 dinara, a uz upotrebu kartica izdatih registrovanim gazdinstvima, u maksimalnoj količini do 400 litara
Vlada Srbije: Poljoprivrednicima do 400 litara evro dizela po povlašćenoj ceni© Amir Hamzagic/ATAImages

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, kako bi se smanjili visoki troškovi sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači i obezbedilo sprovođenje svih potrebnih agrotehničkih operacija.

Uredbom je poljoprivrednim proizvođačima omogućena kupovina evro dizela na benzinskim stanicama Naftne industrije Srbije a.d. Novi Sad po maksimalnoj ceni od 179 dinara, a uz upotrebu kartica izdatih registrovanim gazdinstvima, u maksimalnoj količini do 400 litara, saopštili su iz Vlade Srbije.

Maksimalna redovna cena dizela na pumpama u Srbiji, koju objavljuje Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, je inače od prošlog petka 201 dinar.

Kako se navodi u saopštenju, Vlada Srbije je, imajući u vidu težak položaj poljoprivrednih proizvođača i visoke cene repromaterijala na tržištu, na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, povećala maksimalnu količinu goriva koju poljoprivrednici mogu da kupe po nižoj ceni.

Uredba je deo dogovora koji je Vlada Srbije postigla sa poljoprivrednicima nakon višednevnih protesta i blokade puteva.

Posle sastanka sa poljoprivrednicima u Kisaču u nedelju, premijerka Ana Brnabić je izjavila da je postignut visok stepen saglasnosti i dobar kompromis sa ratarima.

Premijerka je dodala da će ratarima biti omogućeno da kupuju 400 litara goriva na pumpama, da će podići subvencije na 17.000 dinara po hektaru za sertifikovani semenski materijal i da će im pomoći da samostalno posluju na berzi.

image
VV inauguration
banner