Ekonomija

"Gugl" pristao na nagodbu: Platiće odštetu milionima korisnika zbog narušavanja privatnosti

Advokati obeju strana su saopštili da su postigli preliminarnu nagodbu čiji uslovi nisu objavljeni, ali očekuje se da će je predstaviti sudu do februara
"Gugl" pristao na nagodbu: Platiće odštetu milionima korisnika zbog narušavanja privatnostiGetty © Jeff J Mitchell

Američki tehnološki gigant "Gugl" je pristao da nagodbom reši kolektivnu tužbu zbog narušavanja privatnosti miliona korisnika koje je "Gugl" pratio i kada su pretraživali internet u "privatnom režimu".

Tužioci su tražili da "Gugl" isplati najmanje pet milijardi dolara odštete, prenosi Bi-Bi-Si.

Advokati obeju strana su saopštili da su postigli preliminarnu nagodbu čiji uslovi nisu objavljeni, ali očekuje se da će je predstaviti sudu do februara.

U kolektivnoj tužbi koja je podneta 2020. godine se tvrdi da "Gugl" ne može da se bavi tajnim i neovlašćenim prikupljanjem podataka "od praktično svakog Amerikanca koji ima računar ili telefon".

"Gugl" je pratio šta rade korisnici na internetu čak i kada su pretraživač "gugl hrom" postavili na režim "inkognito", a druge pretraživače na "privatni režim".

Američka tehnološka firma je rekla da je prikupljanje istorije pretrage, čak i u režimu privatnog pregleda, pomoglo vlasnicima sajtova da "bolje procene učinak svog sadržaja, proizvoda ili marketinga".

"Gugl" se suočava sa mnogim tužbama koje osporavaju njegove prakse pretrage i digitalnog oglašavanja.

Iz kompanije su ranije saopštili da će isplatiti 700 miliona dolara za poravnanje antimonopolske tužbe u vezi sa "Guglovom" "Plej" prodavnicom.

image