Ekonomija

Nemačka industrija u krizi: Pad proizvodnje, pad narudžbina

Pad industrijske proizvodnje već je ostavio posledice na čitavu nemačku ekonomiju, a vlada te zemlje smanjila je procene rasta BDP-a za tekuću godinu sa 1,3 na 0,2 odsto
Nemačka industrija u krizi: Pad proizvodnje, pad narudžbinawww.globallookpress.com © Patrick Pleul

Nemačka proizvodnja drastično je pala tokom februara, pre svega kao posledica pada potražnje u zemlji i inostranstvu.

Indeks zasnovan na odgovorima menadžera nabavki koji objavljuje "Es end Pi Global" pao je sa 45,5 u januaru na 42,3 u februaru, što je daleko lošije od svih ekonomskih procena "Blumberga".

Zahvaljujući poboljšanju stanja u sektoru usluga, ukupna poslovna aktivnost je zabeležila nešto blaži pad, sa 47 na 46,1, navodi ta agencija.

"Nakon tračka nade poslednjih meseci, nemačka industrija se ponovo oseća prilično mračno", rekao je ekonomista u Hamburškoj komercijalnoj banci Tarik Kamal Čodri.

Podaci pokazuju "pad proizvodnje, kao i pad narudžbina kako u zemlji, tako i u inostranstvu".

Pad industrijske proizvodnje već je ostavio posledice na zdravlje čitave nemačke ekonomije, a vlada te zemlje smanjila je procene rasta BDP-a za tekuću godinu sa 1,3 na 0,2 odsto.

To je dovelo do pesimizma među rukovodiocima industrijskih kompanija, koji je u porastu od novembra.

Situacija je bolja u Francuskoj, u kojoj je ekonomski pad usporio više nego što se očekivalo. Kompanije prijavljuju porast potražnje, kao i povećanje broja radnih mesta.

"Francuska ekonomija se oporavlja. Čak i ako se i dalje smanjuje, to je sporije nego što se očekivalo", rekao je još jedan ekonomista Hamburške komercijalne banke Norman Libke.

U obe zemlje uslužni sektor je taj koji je zaslužan za bilo kakve pozitivne impulse u ekonomiji.

image