Ekonomija

Stopa inflacije sve veća: Zbog skupljeg benzina i stanovanja divljaju potrošačke cene u SAD

Indeks potrošačkih cena porastao je za 0,4 odsto
Stopa inflacije sve veća: Zbog skupljeg benzina i stanovanja divljaju potrošačke cene u SAD© Joe Raedle/Getty Images

Više cene benzina i smeštaja u februaru su dovele do snažnog trenda rasta potrošačkih cena u Americi u februaru, a sve to, kako Rojters navodi, ukazuje na izvesni zaastoj inflacije koji bi mogao da odloži očekivano smanjenje kamatne stope u junu od strane Federalnih rezervi.

Indeks potrošačkih cena (CPI) porastao je prošlog meseca za 0,4 odsto nakon što je u januaru skočio za 0,3 odsto, saopštio je Biro za statistiku rada Ministarstva rada.

Benzin i smeštaj, što uključuje i cene kirije, doprineli su za oko šezdeset odsto porastu ovog indeksa. U periodu od 12 meseci do februara, CPI je porastao za 3,2 odsto, nakon što je u januaru porastao za 3,1odsto.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđali su da će CPI porasti za 0,4 odsto na mesečnom nivou i 3,1 procenata na godišnjem nivou. Godišnji rast potrošačkih cena jeste usporen sa maksimuma od 9,1 odsto junu 2022. godine, ali je posledenjih meseci taj napredak zaustavljem.

Inflacija je u januaru porasla uglavnom jer su na početku godine cene povećali pružaoci usluga za koje ekonomisti kažu da nisu u potpunosti obuhvaćeni modelom koji je vlada koristila da bi iz podataka izbacila sezonske promene.

Takođe je došlo do skoka u vlasničkoj ekvivalentnoj zakupnini (OER), što je mera iznosa, koja se razlikuje od rente, a predstavlja iznos koji bi vlasnici kuća platili za iznajmljivanje ili zaradili od iznajmljivanja svoje imovine.

"Postoji velika verovatnoća da će inflacija OER-a češće napredujući premašiti inflaciju rente", kaže ekonomista "Benk ov Amerika sekjuritis" u Njujorku, Stiven Džuno.

On dodaje da bi inflacija rente i OER-a trebalo da nastavi da se smanjuje tokom godine, smanjujući tako i osnovnu inflaciju.

Isključujući promenljive komponente hrane i energije, CPI je porastao za 0,4 odsto prošlog meseca nakon što je porastao za istu maržu u januaru. U periodu od 12 meseci do februara, takozvani osnovni CPI je porastao za 3,8 odsto. To je bio najmanji međugodišnji porast od maja 2021. i usledio je nakon povećanja od 3,9 odsto u januaru.

FED prati indekse cena za ličnu potrošnju za ciljnu inflaciju od 2 odsto. Ove mere se primenjuju po stopama koje su blaže od CPI. Iako je rast radnih mesta ubrzan u februaru, stopa nezaposlenosti je porasla na dvogodišnji maksimum od 3,9 odsto, a godišnja inflacija plata je malo usporila.

image
VV inauguration
banner