Ekonomija

Proizvođači gomilaju zalihe peleta: Da li će blaga zima i puna stovarišta spustiti cene ogreva?

U fabrikama su nagomilali zalihe, a sada se suočavaju i sa padom cena, jer je zbog manje tražnje u čitavoj Evropi gotovo stao izvoz. Na stovarištima, međutim, kažu da im se ne isplati da prodaju pelet ispod cene po kojoj su ga nabavili
Proizvođači gomilaju zalihe peleta: Da li će blaga zima i puna stovarišta spustiti cene ogreva?Getty © Yavuz Arslan

Blaga zima je ove godine obradovala potrošače peleta i ogreva, ali proizvođači i prodavci kažu da jedva preživljavaju ovu sezonu. Magacini su puni, potrošnja je minimalna, a ogrev se ne može prodati ni po nabavnoj ceni.

U fabrikama su nagomilali zalihe, a sada se suočavaju i sa padom cena, jer je zbog manje tražnje u čitavoj Evropi gotovo stao izvoz. Na stovarištima, međutim, kažu da im se ne isplati da prodaju pelet ispod cene po kojoj su ga nabavili.

"Niko ništa ne kupuje, ova godina je propala. Na lageru je ostalo dosta peleta, ali nije to kvarljiva roba, pa ćemo sačekati. Drva su na paleti 14.600 dinara, a pelet je 34.600 dinara. To je cena koja je bila tokom cele zime. Ne verujem da ćemo snižavati cenu peleta, jer ne možemo da prodajemo ispod nabavne cene, to može samo proizvođač. Dok ne prodamo ono što smo nabavili, toliko će koštati", kaže za RT Balkan Tanja Aprcović Pejović sa beogradskog stovarišta "Kopaonik".

Na stovarištima u Srbiji, međutim, cene peleta su ipak povoljnije. U zavisnosti od vrste i proizvođača, su od 25.000 do 30.000 dinara. Proizvodnje peleta je prošle godine prvi put pala ispod 400.000 tona, što je za oko 20 odsto manje u poređenju sa 2021. godinom, koja se smatra rekordnom po proizvodnji peleta u Srbiji.

Profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu Branko Glavonjić kaže da je blaga zima uticala na pad potrošnje, pa samim tim i na pad potražnje za ogrevnim drvetom i da su cene ogrevnog drveta između 10 i 15 procenata niže u odnosu na januar. U zavisnosti od regiona Srbije, cena ogrevnog drveta je jeftinija od 700 do 1.500 dinara. Najveći pad cena zabeležen je u regionu Zapadne Srbije i Šumadije. U ovom trenutku cene su niže između 1.000 i 1.500 dinara, dok je u Beogradu to sniženje bilo između 700 i 1.100 dinara.

"Cene peleta su niže za 4.000 do 6.000 dinara, odnosno između 15 i 20 procenata u poređenju sa cenama koje su bile sredinom januara ove godine. Imajući u vidu izuzetno smanjenu potražnju, velike zalihe i kod proizvođača i u kanalima prodaje, realno je očekivati još jedno pojeftinjenje ogrevnog drveta u narednim mesecima. Kada će to biti, teško je tačno reći, u ovom trenutku, imajući u vidu da je poslednje pojeftinjenje bilo pre dva dana", rekao je Glavonjić za RTS.

Profesor je naveo da se cene peleta domaćih proizvođača na većini stovarišta kreću između 25.700 i 28.500 dinara, ali da može da se kupi i za 22.000 dinara. 

"To je jedan od paradoksa ove teške krize koje je pogodila fabrike peleta od kojih su neke bile prinuđene da prodaju pelet ispod cene koštanja da bi došle do obrtnih sredstava kako bi mogle da isplaćuju rate kredita, lizinga i svih ostalih troškova koje imaju u ovom trenutku", objasnio je Glavonjić.

U Srbiji 91 firma proizvodi pelet, a među njima je najviše malih i srednjih proizvođača. Od šest velikih fabrika za proizvodnju peleta, samo jedna je radila od početka godine do danas, dok ostale fabrike ili nisu radile ili su radile sa prekidima.

"Proizvođači su se obratili Vladi Srbije za pomoć, Vlada je pokazala veliku zainteresovanost da im pomogne i sada zajedno traže određene mere i očekujemo da će one biti donete u najkraćem roku. Najvažnije je da mere koje Vlada bude donela zaista u kratkom roku pomognu fabrikama da prežive krizu zaliha, jer je jako bitno da sačuvamo domaću proizvodnju zato što je ona okosnica domaće potrošnje", naveo je Glavonjić.

Podseća da je Srbija najveći potrošač peleta u jugoistočnoj Evropi sa godišnjom potrošnjom između 450.000 i 490.000 tona.

image
VV inauguration
banner