Ekonomija

Stiže na naplatu bahato trošenje: Kamate na američki dug munjevito rastu

Kamate na američki dug će dostići 1,6 biliona dolara do kraja godine, što će ih učiniti najvećim izdatkom vlade SAD
Stiže na naplatu bahato trošenje: Kamate na američki dug munjevito rastuwww.globallookpress.com © Christian Ohde/face to face

Nakon što je krajem prošle godine dostigao bilion dolara, trošak kamata na američki dug porastao je krajem marta na rekordnih 1,1 bilion dolara. Dok američki dug sada raste brzinom od bilion dolara svaka tri meseca , troškovi kamata rastu za isto toliko strašnih 100 milijardi dolara svaka četiri meseca, s tim što bi se taj tempo uskoro mogao ubrzati, odnosno skratiti na interval od tri meseca.

Investicioni strateg "Benk of Amerika" Majkl Hartnet je u svojoj najnovijoj analizi posvetio ceo jedan segment – kvantnom skoku troškova kamata, što Hartnet smatra "velikom motivacijom" za predsednika američkih Federalnih rezervi (FED) Džeroma Pauela da smanji referentne kamatne stope kako bi "ograničio rast troškova kamata".

Potrošnja vlade SAD u poslednjih pet meseci je 2,7 biliona dolara, što je za devet odsto više u odnosu na isti period pre godinu dana.

S obzirom na to da američki državni dug raste za bilion svakih 100 dana, prognozira se da će u maju dostići 35 biliona, a u drugoj polovini 2025. da će biti 40 biliona, što znači da će se udvostručiti u periodu od osam godina, piše "Zirohedž".

Hartnet smatra da će američki godišnji troškovi kamata skočiti sa 1,1 biliona dolara na 1,6 biliona dolara, čime bi mogao postati najveći pojedinačni izdatak vlade SAD do kraja fiskalne godine.

Podsećanja radi, u fiskalnoj 2023. potrošnja za socijalno osiguranje iznosila je 1,354 biliona dolara, za zdravstvo 889 milijardi dolara, mediker 848 dolara i nacionalnu odbranu 821 milijardu dolara.

image