Ekonomija

Koliko su jake privrede regiona: Srbija ispred Hrvatske i Slovenije po paritetu kupovne moći

Prognoze za ovu godinu su optimistične i Srbija će po njima zadržati prvo mesto među bivšim jugoslovenskim republikama
Koliko su jake privrede regiona: Srbija ispred Hrvatske i Slovenije po paritetu kupovne moći© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Srbija je vodeća zemlja Zapadnog Balkana kada je reč o bruto domaćem proizvodu po paritetu kupovne moći u 2023. godini, pokazuju najnoviji podaci koje je objavio "Vrld ekonomiks". Naša zemlja ne samo da je ispred Bosne i Hercegovine i Albanije, već ima bolji rezultat i od Hrvatske i Slovenije.

Ovi podaci pokazuju da je, gledano po paritetu kupovne moći BDP Srbije 204 milijarde dolara, dok je Hrvatska prošle godine ostvarila 175 milijardi, Slovenija 109, BiH 74, a Albanija svega 58 milijardi. Prognoze za ovu godinu takođe su optimistične i Srbija će po njima zadržati prvo mesto među bivšim jugoslovenskim republikama. 

Paritet kupovne moći (PPP) je ekonomski pokazatelj za poređenje životnog standarda između različitih zemalja, uzimajući u obzir bruto domaći proizvod po stanovniku u smislu životnih troškova u svakoj zemlji. Kada se poredi BDP različitih zemalja, potrebno ga je uporediti u zajedničkoj valuti, jer svaka zemlja meri svoj proizvod u svojoj lokalnoj valuti.

Paritet kupovne moći uzima u obzir razlike u cenama između zemalja, pa se tako u manje razvijenim zemljama za jedan dolar, koji se uzima kao jedinica mere, može kupiti više robe i usluga nego u razvijenim zemljama u kojima su cene više. Zato je BDP po paritetu kupovne moći veći od nominalnog BDP-a po glavi stanovnika.

Različit doprinos regiona unutar Srbije

Kada je u pitanju BDP Srbije, Beogradski region zauzima vodeće mesto sa udelom od 40,0 odsto, iza njega je Region Vojvodine sa 26,4 odsto, a za njima slede Region Šumadije i Zapadne Srbije sa 18,4 odsto i Region Južne i Istočne Srbije sa 15,2 odsto.

Beogradski region, sa 1.686.000 dinara BDP-a po glavi stanovnika, ima za 58,3 odsto veći per kapita iznos u odnosu na republički nivo. Indeks nivoa BDP-a per kapita za Region Vojvodine iznosi 100,8% (1.073.000,00 din.), što ukazuje na porast od 4,3 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Za Region Šumadije i Zapadne Srbije indeks nivoa je 67,2 odsto, odnosno 716.000,00 dinara, što predstavlja smanjenje od 1,2 odsto u odnosu na 2021. godinu. Za Region Južne i Istočne Srbije indeks nivoa je 71,7 odsto ili 763.000 dinara, što je za 0,4 odsto manje u odnosu na 2021. godinu.

Kada je reč o disperziji regionalnog BDP-a po stanovniku, ona iznosi 30 odsto u 2022. godini u odnosu na 31 odsto u 2021. godini. Kada je reč o oblastima (okruzima), ona iznosi 38% (36% u 2021). Disperzija regionalnog BDP-a po stanovniku, prema metodologiji "Evrostata", pokazuje prosečnu razliku između nacionalnog i regionalnog BDP-a per kapita. Manja vrednost ovog indikatora ukazuje na blago smanjenje regionalne disperzije BDP-a, tj. povećanje regionalnih razlika u nivou BDP-a po stanovniku.

image
VV inauguration
banner