Ekonomija

Najnoviji podaci o inflaciji: Šta je najviše poskupelo u martu

Potrošačke cene u martu 2024, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za pet odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2023. godine u proseku veće za 1,1 odsto
Najnoviji podaci o inflaciji: Šta je najviše poskupelo u martuwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje su u martu pale sa februarskih 5,6 odsto na 5,0 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS). Cene su u martu ove godine, u odnosu na februar, u proseku bile više za 0,3 odsto.

Potrošačke cene u martu 2024, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za pet odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2023. godine u proseku veće za 1,1 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, statistički podaci pokazuju da je u martu ove godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena zabeležen u grupama komunikacije od 2,9 odsto, restorani i hoteli od 0,6 odsto i zdravlje od 0,5 odsto.

Podaci RZS pokazuju da su cene proizvoda iz grupe alkoholna pića i duvan i oprema za stan i tekuće održavanje u martu 2024. u odnosu na februar bile veće za po 0,3 odsto, transport za 0,2 odsto, dok su u grupama stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva i obrazovanje cene porasle za po 0,1 odsto.

Statistički podaci pokazuju da je pad cena zabeležen u grupi rekreacija i kultura od minus 0,7 odsto, dok se cene ostalih proizvoda i usluga nisu bitnije menjale.

Kada su u pitanju ugostiteljske usluge, one su u martu bile 9,7 odsto skuplje u odnosu na isti mesec prošle godine. Najviše je poskupelo prenoćište i to za 13,1 odsto.

Od obroka u restoranima najveći rast cena zabeležen je kod variva, 9,8 odsto, a dok su topla i hladna predjela skuplja za 9,5 odsto, a pečenje za oko 9,4 odsto. Bezalkoholna pića su skuplja 10,4 odsto. Alkohol i kolači su u proseku skuplji za 8,8 odsto.

image
VV inauguration
banner