Ekonomija

Inflacija u SAD ubrzala od početka godine: Kakve su prognoze za kretanje cena u Srbiji

Dok je inflacija u evrozoni u martu usporila na 2,4 odsto, rast cena u SAD je u istom mesecu ubrzao na 3,5 odsto, probudivši sumnje da rast inflacije u januaru i februaru nije bio samo izuzetak
Inflacija u SAD ubrzala od početka godine: Kakve su prognoze za kretanje cena u Srbijiwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Inflacija u Srbiji je u martu prošle godine došla na 16,2 odsto i od tada je stopa rasta cena u padu. S druge strane, velike centralne banke, koje su nešto pre Narodne banke Srbije (NBS) uspele da inflaciju približe cilju, sada se suočavaju sa novim talasom rasta cena, što postavlja pitanje da li bi i za NBS ta "poslednja milja" mogla da bude problematična.

Dok je inflacija u evrozoni u martu usporila na 2,4 odsto, rast cena u SAD je u istom mesecu ubrzao na 3,5 odsto, probudivši sumnje da rast inflacije u januaru i februaru nije bio samo izuzetak.

Kako iz NBS kažu za "Blumberg Adriju", iako se mogu dogoditi pojedinačni skokovi stope inflacije, to nije u osnovnom scenariju, koji predviđa usporavanje do tri odsto, gde bi inflacija trebalo da se zadrži.

"Prema aktuelnoj projekciji, do kraja perioda srednjoročne projekcije se ne očekuje periodično ubrzavanje inflacije. U zavisnosti od poljoprivredne sezone i geopolitičkih kretanja, povremene oscilacije inflacije su moguće, ali ne očekujemo da one mogu biti snažnijeg ili dugoročnijeg karaktera", rekli su iz NBS.

Pojedini analitičari su nešto manje optimistični, a analitičar Marcin Sulevski ranije je rekao da bi inflacija na silaznoj putanji mogla da ostane do avgusta, kada bi mogla da dostigne nivo od 3,8 odsto. Pad će, kako navodi analitičar, biti uglavnom rezultat sporijeg rasta cena hrane u odnosu na prošlu godinu, a i cene iz bazne inflacije će malo pomoći usporavanju inflacije.

"Do kraja godine, s druge strane, očekujem da će inflacija polako krenuti naviše ka 4,5 odsto. Razlog za ovo vidim u baznim efektima i višim cenama goriva. Ubrzanje inflacije bi mogao da delimično negira jačanje dinara u odnosu na dolar, jer predviđam da će sa trenutnih 109,7 kurs dolara prema dinaru pasti na 105,7 do kraja godine. Sve u svemu, mislim da će inflacija u Srbiji do 2025. uglavnom biti od 1,5 do 4,5 odsto, što je i cilj NBS, ali da neće usporiti na tri odsto", rekao je Sulevski.

Prema odgovorima NBS, inflacija će nastaviti da usporava tokom cele 2024. godine i u granice cilja bi trebalo najverovatnije da se vrati u maju, što je nešto ranije u odnosu na očekivanja iz poslednje projekcije inflacije iz februara, kada je povratak u granice cilja očekivan sredinom ove godine.

"Krajem godine očekujemo da se inflacija približi centralnoj vrednosti cilja od tri odsto i da se oko tog nivoa kreće i tokom naredne godine. Dakle, prema projekciji Narodne banke Srbije, inflacija bi od kraja ove godine trebalo da se stabilizuje oko centralne vrednosti cilja od tri odsto", kažu iz centralne banke.

Oni dodaju da inflatorni rizici najviše potiču od faktora iz međunarodnog okruženja, a pre svega od geopolitičkih odnosa i izgleda za globalni privredni rast, kao i njihovog uticaja na svetske cene energenata i drugih primarnih proizvoda. Kada je reč o faktorima iz domaćeg okruženja, rizici projekcije u najvećoj meri potiču od ishoda ovogodišnje poljoprivredne sezone.

Iz NBS po pravilu ne daju smernice o vremenu smanjenja kamatnih stopa, a analitičari "Blumberg Adrije" predviđaju da će smanjenje referentne kamatne stope u Srbiji sačekati prvi potez Evropske centralne banke (ECB), koji će najverovatnije doći u junu.

Prema rečima drugih analitičara, i ranije smanjenje kamata NBS ne bi trebalo da dođe kao iznenađenje, iako je malo verovatno da će se tako nešto dogoditi.

image