Ekonomija

Inflacija i dalje uzima danak: Razlika između mesečnih prihoda i izdataka – 271 dinar

Srbi najviše troše na hranu i bezalkoholna pića, a najmanje na zdravlje
Inflacija i dalje uzima danak: Razlika između mesečnih prihoda i izdataka – 271 dinar© Dan Kitwood/Getty Images

Razlika između prosečnih mesečnih prihoda domaćinstava i izdataka za ličnu potrošnju u Srbiji je u prošloj godini bila 271 dinar. Prihodi su iznosili 87.973 dinara, objavio je Republički zavod za statistiku.

Najveći udeo u prihodima u novcu i naturi imaju prihodi iz redovnog radnog odnosa (52,5 odsto) i penzije (30,9 odsto), a u ličnoj potrošnji najveći deo čine izdaci za hranu i bezalkoholna pića (36,8 odsto), dok najmanji udeo pripada zdravlju (4,2 odsto).

Iako je Narodna banka Srbije (NBS) nedavno obznanila podatak da inflacija sada iznosi pet odsto, što jeste dobra vest, ekonomista Danilo Šuvaković za "Politiku" podseća da inflacija i dalje uzima danak, jer je na snazi pad standarda.

"To se vidi kroz statističke podatke da inflacija brže raste nego što rastu primanja. Izdaci za hranu ostaju najveći, a to je normalno samo za siromašne zemlje. Struktura potrošnje zavisi od visine ukupnih prihoda. Ako imate veće prihode više ćete trošiti na putovanja na primer, ili zabavu i stanovanje, a ako imate niže, onda najpre namirujete potrebe za hranom", ističe Šuvaković.

Što se tiče podataka RZS-a da najveći deo mesečnih prihoda dolazi iz radnih odnosa a potom i od penzionera, kod te kategorije stanovništva problem je ipak daleko veći, smatra on.

"Odnos prosečne penzije i prosečne zarade bio je do pre nekog vremena oko 60 odsto, a sada prosečna penzija iznosi 42 odsto od prosečne zarade, što je dokaz da penzije i dalje drastično zaostaju za zaradama i pored svih hvalospeva o njihovom povećanju. To je ujedno i dokaz da je starije stanovništvo u teškoj poziciji", navodi Šuvaković i napominje da u ličnoj potrošnji najmanji izdaci idu za zdravlje, što ukazuje da domaćinstva nemaju dovoljno para za lečenje, posebno ne u privatnom sektoru.

I u Savezu samostalnih sindikata Srbije ocenjuju da je na snazi i dalje pad standarda. Zoran Mihajlović, predsednik veća Saveza podseća da je kupovna moć niska.

"Jeste mala razlika između prosečnih mesečnih prihoda domaćinstva i izdataka za ličnu potrošnju, ali je ipak tu. Nama je cilj da prihodi budu veći od rashoda. Izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava lane su iznosili 88.244 dinara, a minimalac je malo viši od polovine tog iznosa. Tako da onaj ko prima minimalnu zaradu i recimo sam izdržava tročlanu porodicu, taj je već u velikom problemu. To će nam biti jedan od argumenata kad krajem mara potencijalno počnu pregovori oko minimalne zarade za narednu godinu", najavljuje Mihajlović.

image
VV inauguration
banner