Ekonomija

Zašto evropska energetska kriza (ni)je završena: Trgovci se brinu za predstojeću zimu

Među brigama evropskih trgovaca je i ideja da bi ruski gas mogao prestati da teče kroz Ukrajinu, navodi "Blumberg"
Zašto evropska energetska kriza (ni)je završena: Trgovci se brinu za predstojeću zimuGetty © Sean Gallup/Getty Images

Zapadni trgovci gasom brinu kako će pregrmeti narednu zimu zbog ponovnog porasta potražnje za ovim energentom u Aziji, i mogućnosti da ruski gas prestane da teče kroz Ukrajinu, piše "Blumberg".

Dok je veći deo Evrope posle eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba 2022. godine zamenio ruski gas iz cevovoda (skupljim) tečnim prirodnim gasom (LNG), američki medij napominje da se države poput Austrije i Slovačke i dalje najvećim delom snabdevaju tradicionalnim gasovodima iz Rusije. 

Izvršni direktor ukrajinskog preduzeća "Gas TSO" Andrej Prokofjev izjavio je, međutim, na ovogodišnjoj konferenciji o LNG "Flejm" u Amsterdamu, da Ukrajina neće dozvoliti tranzit ruskog gasa preko svoje teritorije nakon što važeći ugovori isteknu krajem ove godine.

Iako se čini da evropski trgovci ne smatraju da će ruski gas u potpunosti prestati da teče kroz Ukrajinu, Prokofjevljevi komentari postavljaju veliki znak pitanja, rekao je šef za trgovinu u kontinentalnoj Evropi u energetskoj kompaniji "Akspo holding AG", Marko Salfrank.

Takođe rizikuju da se nestabilnost cena ponovo približi onima s vrhunca energetske krize u drugoj polovini 2022. godine, navodi "Blumberg" i dodaje da se brige evropskih trgovaca već odražavaju na tržište fjčersa, gde se ugovori za predstojeću zimu ističu kao najskuplji.

Mogući izazov predstavlja i konkurentnost sa potražnjom na drugim tržištima, prevashodno azijskim. Američki medij napominje da je Kina u prvom tromesečju ove godine povećala uvoz LNG za 21 odsto u odnosu na prethodnu, kao i da se na Tajlandu i u Egiptu primećuju naznake povećane potražnje. 

Među ostalim problemima koji su spomenuti na ovogodišnjoj konferenciji "Flejm" su mogući poremećaji u SAD tokom sezone uragana, i problemi u proizvodnim pogonima.

image
VV inauguration
banner