Ekonomija

Izneverena očekivanja: Pad tražnje za nemačkim proizvodima se nastavlja

Na kvartalnom nivou fabričke porudžbine u Nemačkoj su od januara do marta pale za 4,3 odsto u odnosu na prethodno tromesečje
Izneverena očekivanja: Pad tražnje za nemačkim proizvodima se nastavljawww.globallookpress.com © Sina Schuldt

Nove fabričke porudžbine u Nemačkoj su, prema preliminarnim procenama, u martu mesečno pale za 0,4 odsto, objavio je danas nemački Savezni zavod za statistiku Destatis.

Tržišta su očekivala suprotan razvoj situacije, odnosno da će nemačke fabričke narudžbine na mesečnom nivou porasti za 0,4 odsto. U martu su porasle porudžbine za proizvodnju električne opreme i to mesečno za 5,9 odsto, kao i u automobilskoj industriji 1,1 odsto.

Narudžbine kapitalnih dobara su u odnosu na prethodni mesec pale za 0,4 odsto, dok su porudžbine za robu široke potrošnje porasle za 0,7 odsto.

Nemačke domaće porudžbine su mesečno pale za 3,6 odsto, a porudžbine iz inostranstva porasle za dva odsto, navodi Destatis.

Ako se analiziraju narudžbine iz inostranstva, zaključuje se da su porudžbine iz zemalja evrozone mesečno porasle za 10,6 odsto, dok su porudžbine van evrozone pale za 2,9 odsto.

Na kvartalnom nivou fabričke porudžbine u Nemačkoj su od januara do marta pale za 4,3 odsto u odnosu na prethodno tromesečje.

image