Ekonomija

Nemačka privreda tone sve dublje: Nastavlja se pad proizvodnje i porudžbina

Podaci pokazuju da nemačke fabrike nastavljaju da se bore usred pada globalne tražnje, posebno iz Kine, visokih kamata i skupe energije
Nemačka privreda tone sve dublje: Nastavlja se pad proizvodnje i porudžbinaGetty

Nemačka proizvodna aktivnost pala je znatno ispod očekivanja u februaru, što ukazuje na ubrzanu stopu ekonomskog pada, pokazuju najnoviji podaci koje je prikupio "Es end Pi Global".   

Indeks menadžera nabavke u proizvodnji (PMI) u ekonomskoj uzdanici evrozone pao je naglo ispod očekivanja ekonomista, sa 45,5 u januaru na 42,3 ovog meseca, dostigavši najniži nivo u poslednja četiri meseca. Ukupna poslovna aktivnost u Nemačkoj je pala na 46,1 sa 47. Očitavanje ispod 50 ukazuje na kontrakciju.   

Podaci pokazuju da nemačke fabrike nastavljaju da se bore usred pada globalne tražnje, posebno iz Kine, visokih kamata i skupe energije.   

"Es end Pi Global" navodi da je pad uslovljen naglim smanjenjem industrijske proizvodnje. 

"Nakon tračka nade poslednjih meseci, nemačka industrija se sada oseća prilično mračno. Podaci otkrivaju pad proizvodnje, uz nagli pad novih porudžbina kako u zemlji tako i na međunarodnom nivou", rekao je Tarik Kamal Čaudri, ekonomista u Hamburškoj komercijalnoj banci.

Kako se povećavaju strahovi od produbljivanja pada najveće ekonomije EU, proizvođači su pesimistični u pogledu izgleda za 2024. godinu, kažu ekonomisti. 

Prema "Es end Pi Globalu", proizvodnja i izvoz u Nemačkoj su zabeležili brzi pad u novim poslovima, što je dodatno povećalo ekonomske izazove zemlje.

image