Ekonomija

Nova industrijska revolucija: Prihodi "Envidije" porasli za 242 odsto u jeku AI buma

Kalifornijski proizvođač naprednih čipova zabeležio rekordne rezultate
Nova industrijska revolucija: Prihodi "Envidije" porasli za 242 odsto u jeku AI buma© Photo by Justin Sullivan/Getty Images

Kalifornijski proizvođač naprednih čipova "Envidija" koji je ključan za razvoj veštačke inteligencije objavio je da njihov prihod u prvom fiskalnom kvartalu 2024, koji se završio krajem aprila, porastao za 242 odsto međugodišnje na rekordnih 26 milijardi dolara.

Kvartalni prihod centra podataka kompanije "Envidija" je porastao za čak 427 odsto međugodišnje i za 23 odsto u odnosu na poslednji kvartal 2023. na rekordnih 22,6 milijardi dolara.

Prilagođena zarada po akciji firme "Envidija" iznosi 6,12 dolara, što je za 461 odsto više u odnosu na isti kvartal lane.

Kako prenosi Si-En-Bi-Si, analitičari agencije LSEG su prognozirali prilagođenu zaradu od 5,59 dolara po akciji i kvartalni prihod od 24,65 milijardi dolara, tako da su rezultati prevazišli i očekivanja stručnjaka.

"Počela je nova industrijska revolucija. Kompanije i države se udružuju sa firmom 'Envidija' kako bi prebacile tradicionalne centre podataka vredne bilione dolara na ubrzano računarstvo i izgradile novi tip centra podataka, AI fabrike, za proizvodnju nove robe, veštačke inteligencije", izjavio je osnivač i izvršni direktor kalifornijske kompanije Jensen Huang.

Prema njegovim rečima, veštačka inteligencija će doneti značajno povećanje produktivnosti u skoro svakoj industriji i pomoći kompanijama da budu troškovno i energetski efikasnije.

Akcije kompanije iz kalifornijske Santa Klare su nakon izveštaja porasle na rekordnih 1.000 dolara po deonici.

image