Kultura

Dugi aplauz za mlade glumce JDP-a: Premijera "Limenog doboša"

Drama je realizovana prema motivima romana nemačkog nobelovca Gintera Grasa po kojem je Folker Šlendorf snimio istoimeni nagrađivani film
Dugi aplauz za mlade glumce JDP-a: Premijera "Limenog doboša"© FOTO TANJUG / NEMANJA JOVANOVIĆ

Predstava "Limeni doboš", prema motivima romana nemačkog nobelovca Gintera Grasa po kojem je Folker Šlendorf snimio istoimeni nagrađivani film, izvedena je na Velikoj sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. 

Prvo izvođenje drame u režiji i adaptaciji makedonskog reditelja Vasila Hristova, u kojoj igraju uglavnom mladi glumci JDP-a, publika je pozdravila dugim gromoglasnim aplauzom. Da je reč o novoj hit predstavi beogradskih pozorišta pokazuje podatak da je prva repriza "Limenog doboša", zakazana za 10. decembar, već rasprodata.

U glavnoj ulozi publika je videla ubedljivog Miodraga Dragičevića, a sa njim su scenu Jugoslovenskog dramskog pozorišta podelili: Jovana Belović, Marko Janketić, Joakim Tasić, Iva Manojlović, Lazar Đukić, Tamara Šustić, Teodor Vinčić i Rade Stojiljković.

Radnja predstave o Oskaru Maceratu, koji je kao trogodišnji dečak, u predvečerje uspona nacizma i početka Drugog svetskog rata, odlučio da prestane da raste, protestujući protiv sveta odraslih, događa se u duševnoj bolnici. Oskar tamo komentariše istorijska dešavanja iz dečje perspektive, kreirajući sliku sveta koji hrli ka samouništenju.

U svom naumu uspeva da privuče pažnju zahvaljujući zvuku svoje omiljene igračke - limenog doboša. Buka koju on pravi zaglušuje zloslutne zvuke nacizma oko njega, a Oskarov doboš je do danas ostao simbol protesta protiv pasivnosti srednje klase i glas pobune koji se trudi da ga svi čuju.

image