Kultura

Čuveni ruski pijanista Denis Macujev 25. januara u Kolarcu

Denis Macujev će gostovati 25. januara u Kolarčevoj zadužbini sa Simfonijskim orkestrom RTS-a i dirigentom Dejanom Savićem
Čuveni ruski pijanista Denis Macujev 25. januara u Kolarcu© Илья Питалев / РИА Новости

Muzička produkcija Radio televizije Srbije, uključujući Simfonijski orkestar i Hor RTS-a, pripremaju bogat program za celu 2024. godinu, koji je objavljen na društvenim mrežama tokom novogodišnjih praznika, a ruski pijanista Denis Macujev nastupiće kao njihov gost 25. januara u Kolarcu.

Prvi koncert muzičke produkcije RTS-a, "Opelo" Svetislava Božića, će biti održan 16. januara u crkvi Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu, sa Horom RTS-a, dok je dirigent Hadži Jakov Milutinović, a solista Jerej Aleksandar Sekulić.

Tokom 2024. Hor RTS-a će proslaviti 85 godina postojanja, i jubilej će započeti tim opelom u gis-molu za mešoviti hor, koji je akademik Svetislav Božić (70) komponovao 1993. godine, a delo je premijerno izvedeno 1994. godine u Manastiru Studenica.

Naredni koncert biće u znaku čuvenog ruskog pijaniste Denisa Macujeva, koji će gostovati 25. januara u Kolarčevoj zadužbini sa Simfonijskim orkestrom RTS-a i dirigentom Dejanom Savićem.

Pijanista Macujev već je nedavno imao samostalan koncert na Kolarcu bez orkestra, a ovog puta je odabrao sledeći repertoar: Johanes Brams – "Serenada br. 1 De-dur, op. 11", Sergej Rahmanjinov – "Koncert za klavir br. 2, ce-mol, op. 18".

Podsetimo, pijanista Denis Macujev je ranije zakazao koncert u Beogradu, za 8. maj u MTS dvorani. Ruski umetnik je tada naveo da je duboko skrhan vestima o tragedijama koje su se dogodile u Srbiji i da je zbog toga odlučio da odloži koncert u Beogradu.

image