Kultura

Oskar kandidati stižu na FEST

Među stotinak filmova koji se u Beogradu premijerno prikazuju su i nova dela Aleksandra Pejna, Žistin Trije, Matea Garonea i Hajaa Mijazakija, koji se nominovani za nagradu Američke filmske akademije
Oskar kandidati stižu na FEST© Studio Ghibli

Među filmovima 52. međunarodnog filmskog festivala FEST, koji će u Beogradu biti održan od 23. februara do 3. marta, biće prikazano i nekoliko ostvarenja koja su u trci za nagradu Oskar, poput "Bartonove akademije" i "Anatomije pada".

"Bartonova akademija" reditelja Aleksandra Pejna otvara FEST 23. februara u MTS dvorani, u okviru programa "Gala", a u konkurenciji je za Oskara za najbolji film, glavnu mušku ulogu, sporednu žensku ulogu i originalni scenario.

Film "Anatomija pada" Žistine Trije, pored toga što je trijumfovao na prošlogodišnjem festivalu u Kanu gde je nagrađen "Zlatnom palmom", ovog februara ima nominaciju za Oskara za najbolju žensku ulogu za Sandru Hiler, ali i još četiri nominacije: najbolji film, režija, originalni scenario i montaža.

Sa kanskog festivala a iz grupe filmova nominovanih za nagradu Američke filmske akademije, stiže i drama Džona Glejzera "Zona interesa". Ovaj film, o užasima Aušvica,  nominovan je za Oskara za najbolji film, najbolji međunarodni film, režiju, adaptirani scenario i zvuk.

Italijansko-belgijska koprodukcija "Ja kapetan" reditelja Matea Garonea stiže na FEST nakon što je nominovana za Oskara za najbolji međunarodni film i originalni scenario, baš kao i delo "Četiri ćerke" rediteljke Kauter Ben Hania, koje je u konkurenciji za Oskara za najbolji dokumentarni film.

Kako je najavio organizator FEST-a - Cebef, među Oskar kandidatima je i jedna prava poslastica - poslednje delo japanskog majstora animacije Hajaa Mijazakija "Dečak i čaplja", koje će u Beogradu biti prikazivano u susret dodeli Oskara za koju je nominovano za najbolji animirani film.

image