Kultura

Šeridan: Film i književnost uvek će biti relevantni

Čuveni irski reditelj i gost Beograda istakao je da voli srpsku istoriju i film
Šeridan: Film i književnost uvek će biti relevantniGetty © Photo by Juan Naharro Gimenez/Getty Images

Film i književnost uvek će biti relevantni, istakao je irski reditelj, scenarista i producent Džim Šeridan, uoči uručenja "Zlatnog pečata" Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

"Verujem da će film i književnost uvek biti relevantni bez obzira na to u kom vremenu se nalazimo. Mislim da postoji određena moć u filmovima koji izazivaju emocije u ljudima", rekao je autor klasika "Moje levo stopalo", "Polja", "U ime oca" i "Bokser" u intervjuu "Politici".

Takođe, konstatovao je da je teže raditi kao producent u "ovim sumornim vremenima", ali da ćete svakako negde stići "ako nastavite da gurate projekat".

Komentarišući irsku kinematografiju, ocenio je da joj ide dobro, i da ima mnogo novih mladih talenata i velikih imena.

"Kilijan Marfi je proglašen za najboljeg glumca ove godine, što je sjajno. Rekao bih da se irski film proširio po celom svetu i pogodio srca mnogih", rekao je Šeridan.

Gost Beograda nije prvi put u Srbiji, a pošto primi priznanje Jugoslovenske kinoteke, otvoriće 12. Festival irskog filma, na kojem će prvo biti prikazano njegovo kultno ostvarenje "Moje levo stopalo", koje je glumcu Danijel Dej-Luisu donelo prvog Oskara 1990. godine.

"Posebno volim Beograd, fascinantnu prestonicu koja sadrži toliko kulture i lepote. Volim srpsku istoriju i film pa znam ponešto o tome", dodao je novi laureat "Zlatnog pečata".

Tokom Nedelje irskog filma, filmskog dela programa 12. Beogradskog irskog festivala, publika će moći da pogleda 15 ostvarenja irskih autora u zgradi Kinoteke u Kosovskoj 11, a nit koja povezuje sve filmove je želja selektora da nas upozna sa životom i dostignućima poznatih Iraca, od glumaca, muzičara i pisaca do fudbalera.

image