Kultura

Preminuo Luj Goset Mlađi: Odlazak prvog afroameričkog dobitnika Oskara za sporednu ulogu

Govoreći o prestižnom američkom priznanju, rekao da mu je to ono donelo veliku potvrdu kao crnom glumcu, ali mu i dalo mogućnost da bira dobre uloge
Preminuo Luj Goset Mlađi: Odlazak prvog afroameričkog dobitnika Oskara za sporednu ulogu© Tanjug/Photo by Richard Shotwell/Invision/AP, File

Američki glumac, oskarovac Luj Goset Mlađi, prvi Afroamerikanac koji je osvojio Oskara za sporednu ulogu, i drugi crni glumac u istoriji koji je dobio ovo priznanje, preminuo je u 87. godini, u Santa Monici u Kaliforniji.

Najznačajnija glumačka nagrada na svetu, ali i Zlatni globus pripali su mu za rolu u filmu "Oficir i džentlmen" 1983. godine. Takođe, dobitnik je Emija (1978) za ulogu u TV mini seriji "Koreni", prenosi "Gardijan".

Godine 2010. objavio je memoare "Glumac i džentlmen", u kojima je napisao da mu je karijera išla uzlaznom putanjom od ranog detinjstva. Počeo je da glumi u srednjoj školi u Bruklinu, da bi na nagovor profesora engleskog odlučio da se okuša na Brodveju, gde je debitovao 1953. sa 16 godina.

Studirao je na Njujorškom univerzitetu i vrlo brzo je počeo da glumi na televiziji.

U ogranku čuvenog Aktors studija učio je glumu sa Džejmsom Dinom i Merilin Monro, već 1959. je dobio priznanje kritike za ulogu u brodvejskoj produkciji "A Raisin in the Sun" sa Sidnijem Poatjeom, a filmska verzija ovog komada ga je odvela u Holivud 1961. Postao je zvezda na Brodveju u produkciji "Golden boj" 1964. godine.

Gaset je poznat i po ulozi Vortigana iz popularne serije video-igara Half-Life i u brojnim drugim filmskim produkcijama, uključujući Putovanja sa mojom tetkom (1972), Nasmejani policajac (1973), Dubina (1977), Ajkula 3 (1983), Moj neprijatelj (1985), serijalu filmova Gvozdeni orao (1986-1995), Egzekutor (1989) zasnovanom na stripu Panišer i Olovni vojnici (1991).

Glumio je i u filmovima Backstairs At The White House, The Story Of Satchel Paige, Priča o Džozefini Bejker (1991), za koji je osvojio drugi Zlatni globus.

U memoarima je, govoreći o Oskaru, rekao da mu je to priznanje donelo veliku potvrdu kao crnom glumcu, ali mu i dao mogućnost da bira dobre uloge. Ipak, zlatna statua nije promenila činjenicu činjenicu da su sve njegove uloge bile sporedne.

Govoreći za "Njujork tajms" 1989. godine, rekao je da situacija u industriji za prosečnog crnog glumca ne izgleda baš najbolje, odnosno da se nije mnogo promenila od vremena kada je počinjao. Dodao je da je bilo trenutaka kada je hteo da se povuče jer se često borio s holivudskim stereotipima o crncima, i podrugljivim mentalitetom ekipa s kojima je radio.

image