Kultura

Jubilarni festival "Joakim Vujić": Sedam predstava koje treba da podstaknu na promišljanje

Izbor predstava odražava najiskreniju želju selektora da se pozorišta vrate dobrim pričama koje su osnov za svako dobro dramsko pozorište, rekao je selektor Stamatović
Jubilarni festival "Joakim Vujić": Sedam predstava koje treba da podstaknu na promišljanje© Народно позориште Ужице

Na 60. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić", koji se ove godine održava od 13. do 20. maja u Narodnom pozorištu Užice, biće izvedeno sedam predstava po izboru selektora Zorana Stamatovića, inače direktora užičkog teatra.

"Uvidom u ovogodišnju selekciju ne mogu se oteti konstataciji da je dobar deo pozorišta pribegavao manjim produkcijama namenjenih intimnijem izvođenju smeštajući publiku na sceni. Neke predstave su osrednje, neke ispod željenog nivoa, a neke uzdižu teatarsko delanje iznad dosadašnjih praksi u tim pozorištima", istakao je selektor Stamatovića u svom izveštaju.

Dodao je da je u vreme nevolja i preživljavanja naših pozorišta vredna svaka premijera, svaka održana proba, te da iako rezultat tog stvaralaštva nije uvek sjajan, vredan je hvale.

Festival otvara predstava grada domaćina "Putujuće pozorište Šopalović" (Ljubomir Simović, režija Milan Nešković), slede "Ljudi bez grobova" (Enes Halilović, režija Stevan Bodroža) rađena u koprodukciji Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara i Beogradskog dramskog pozorišta. Treće večeri na programu je Nušićeva "Gospođa ministarka" u rediteljskom čitanju Olje Đorđević i produkciji Šabačkog pozorišta.

Na festivalskom repertoaru je i predstava Kruševačkog pozorišta "Režim ljubavi" Tanje Šljivar (režija Snežana Trišić), "Bog masakra" Jasmine Reze (Igor Pavlović) u produkciji Kraljevačkog pozorišta, "Koštana" Bore Stankovića (Jana Maričić) u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Niš. Poslednja u takmičarskoj konkurenciji je predstava "Bure baruta" Dejana Dukovskog (Gorčin Stojanović) kragujevačkog Knjaževsko - srpskog teatra.

U čast nagrađenih biće izvedena predstava Gradskog pozorišta Čačak "Ko igra Sonju Savić".

"Moj ovogodišnji izbor predstava za ovaj festival ne treba posmatrati kao najiskreniju želju da budu odabrani oni koji se u teškim okolnostima bore da se vrate na staze na kojima su pozorišta zajednice (profesionalnih teatara) nekad bila, već da se vrate dobrim pričama koje su osnov za svako dobro dramsko pozorište, na priče koje bi trebalo da izazovu određeno uzbuđenje i promišljanje", zaključio je Stamatovića.

image