Kultura

Retrospektiva filmova Emira Kusturice u "MTS dvorani": "Podzemlje" i dalje aktuelno jer živimo u laži

Publika će moći da pogleda filmove "Sjećaš li se Doli Bel", novu HD verziju "Oca na službenom putu", "Dom za vešanje", Kusturičin najdraži film "Život je čudo", te "Zavet", "Na mlečnom putu" i novu 4k verziju "Crne mačke belog mačora"
Retrospektiva filmova Emira Kusturice u "MTS dvorani": "Podzemlje" i dalje aktuelno jer živimo u laži© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Reditelj Emir Kusturica najavio je retrospektivu svojih filmova od 15. do 26. aprila u "MTS dvorani", kao i rad na novom ostvarenju "Inženjer lakih šetnji" koji će snimati u Rusiji.

Na scenariju inspirisanom romanom "Zločin i kazna" Fjodora Dostojevskog Kusturica radi već pet godina, jer je, po njegovim rečima, "užasno teško transformisati ideju Dostojevskog u vreme u kome živimo".

"U filmu koji se zove 'Inženjer lakih šetnji' priča je o dobrom čoveku kojeg sudbinski put odvede do žene, čija sudbina je takođe teška, jer postaje prostitutka da plati očeve dugove i lečenje brata", rekao je reditelj na konferenciji za medije, te dodao da je razrešenje tog zapleta je u petorostrukom ubistvu koje počini inženjer.

Prema njegovim rečima, još nisu određene lokacije za snimanje, ali očekuje da će sve biti u Rusiji, dok će film predstavljati njegov "pogled, a on je duboko zaptiven u srpsku filmsku, literarnu i slikarsku tradiciju".

Integralno "Podzemlje" prvi put pred publikom

Na retrospektivi domaća publika će prvi put moći da pogleda integralnu, prvu verziju "Podzemlja" (Andregraund) koja traje skoro pet i po sati i koju je skratio za Kan.

Kako je rekao, prilikom prve projekcije "Podzemlja" u Avala filmu bio se "uhvatio za kosu i mislio da nikad od ovog neće biti film", pa je prionuo skraćivanju.

Dodao je da "Podzemlje" korespondira s današnjicom u kojoj na planeti u 90 odsto slučajeva mejnstrim laže i skriva istinu.

"To je trend u čitavom svetu, jer elita želi, od Francuske revolucije, da dosegne cilj koji je navodno dobar za sve. Sada se više hegemona našlo na sceni i to određuje aktuelnost filma", rekao je Kusturica.

Na konferenciji za medije Kusturica je pomenuo i da mu je najdraži film "Život je čudo", "jer ima temu iz života, nije ništa izmišljeno", iako nije imao, kao ni potom komedija "Zavet", komercijalnost njegovih prethodnih ostvarenja.

"Film, jednako je sloboda. Mnogo je bliže muzici nego literaturi. Zna da iznenadi ne samo onoga koji ga je pravio nego i čitavu naciju i delove Evrope", istakao je reditelj.

U okviru retrospektive biće prikazani filmovi "Sjećaš li se Doli Bel", nova HD verzija "Oca na službenom putu", "Dom za vešanje", "Život je čudo", "Zavet", "Na mlečnom putu" i nova 4k verzija "Crne mačke belog mačora". Tu su i dokumentarni filmovi "l Pepe, una vida suprema" i "Maradona by Kusturica".

Predsednik Upravnog odbora Filmskog centra Srbije i reditelj Miroslav Lekić je naglasio da je važno pogledati Kusturičine filmove u bioskopu, jer su pravljeni za mrak bioskopske sale.

image