Kultura

Integralna verzija "Podzemlja" Emira Kusturice u Parizu

Reč je o prvoj verziji filma u trajanju od pet sati i 16 minuta, koja je januaru 1994. prikazana u studiju "Avala filma" u Beogradu, a zatim skraćena na dva sata i 47 minuta za Kan, pojašnjava reditelj
Integralna verzija "Podzemlja" Emira Kusturice u Parizu© FOTO TANJUG/ĐORĐE KOJADINOVIĆ/ bs

Komentarišući kuriozitet da se film "Podzemlje", nakon skoro 20 godina od premijere, ponovo našao pred bioskopskom publikom, i to u Gradu svetlosti, reditelj Emir Kusturica rekao je da je to njegovo delo i sada aktuelno jer odabrana šačica tzv. elite manipuliše svetom kao i u njegovom filmu.

"Što bi rekao Dostojevski, pervertirani pojedinci, prebogati, prenajedeni, vladaju ostatkom sveta. Mislim da ovaj film svoju savremenost pokazuje u tome, i zato žele da ga pokažu. Ima ona ideja u 'Zapisima iz podzemlja' kad se junak pita šta je ishodište iz ove civilizacije, uz odgovor: perverzija, njena upotreba i primena", istakao je Kusturica.

Pariska publika sada ima priliku da pogleda integralnu verziju "Podzemlja", dugu pet sati i 16 minuta, koja je premijerno prikazana u bioskopu "Šampo" u Latinskom kvartu u Parizu, gde se prikazuju autorski i umetnički filmovi.

Kusturica je izneo i detalje oko aktuelne verzije koja je nastala iz snimljenog materijala TV serije "Bila jednom jedna zemlja".

"Reč je, zapravo, o prvoj verziji tog filma koja je u januaru 1994. prikazana u studiju 'Avala filma' u Beogradu, u prisustvu Žike Pavlovića, Duška Kovačevića i još nekoliko ljudi, među kojima je bio i Milorad Vučelić. To je prva verzija tog filma do koje sam stigao, a onda je ona skraćena na dva sata i 47 minuta za Kan i od nje je napravljena filmska verzija", precizirao je reditelj.

Prva verzija filma je pretvorena u seriju od šest epizoda, a francuska distributerska kuća "Malavida" odlučila je da to ponovo sakupi u jedinstveno delo.

"Najzanimljivije mi je to što imaju nešto što ni ja nemam", ističe Kusturica.

"Originalna verzija je u potpunosti snimana na filmskom traci od 35 milimetara. Na zahtev 'Malavide', restaurisao ju je 'TF1 studio' koji na nju polaže pravo. Do sada neviđenu u bioskopima, hteli smo da je pokažemo publici, na izuzetan način, na 30 projekcija", kaže Marion Eršar zadužena za odnose s javnošću u "Malavidi".

Ovih 30 projekcija integralne verzije "Podzemlja" pratiće istovremeno i prikazivanje skraćene varijante, za koju je slavni reditelj dobio svoju drugu "Zlatnu palmu" u Kanu, posle filma "Otac na službenom putu". Obe verzije "Podzemlja" su restaurisane, a onu kraću publika je imala priliku da vidi na prošlogodišnjem Kanskom festivalu.

image