Kultura

U Tokiju otvoren festival ruske kulture: "U umetnosti nema politike, u muzici nema granica"

Festival je otvoren koncertom mladih ruskih zvezda i japanskih muzičara, koji je posvećen nekoliko jubileja koji se obeležavaju ove godine
U Tokiju otvoren festival ruske kulture: "U umetnosti nema politike, u muzici nema granica"© Принтскрин/РИА Новости

Festival ruske kulture otvoren je u Tokiju koncertom mladih ruskih zvezda i japanskih muzičara u dvorani "Kioi", javljaju "RIA Novosti".

Gostima i učesnicima festivala obratio se izvanredni i opunomoćeni ambasador Rusije u Japanu Nikolaj Nozdrjov, izrazivši nadu u dalji razvoj Festivala ruske kulture u Japanu.

"Posebno mesto u programu zauzimaju mladi ruski i japanski izvođači, koje spaja rusko muzičko obrazovanje, uspešno iskustvo zajedničkog rada, koje je veoma zahtevna japanska javnost već iskreno zavolela. Festival je preživeo težak period virusa korona i potpuno sam uveren da ćemo zajedno pregurati trenutne turbulencije u svetskoj politici i ekonomiji, a festival će nastaviti da ispunjava svoju najvažniju ulogu – da pomogne u jačanju stava poštovanja i poverenja jednih prema drugima", kazao je Nozdrjov.

Naime, koncert je posvećen nekoliko jubileja koji se obeležavaju ove godine: 225 godina od rođenja Aleksandra Puškina, 185 godina od rođenja Modesta Musorgskog i 180 godina od rođenja Nikolaja Rimskog-Korsakova.

Slogan festivala je "U umetnosti nema politike, u muzici nema granica".

Sa ruske strane, koncertu će prisustvovati pobednik 17. Međunarodnog takmičenja Čajkovski Lev Žuravski (klarinet), dobitnik prve nagrade međunarodnog takmičenja pijanista Lutajuće muzičke zvezde Elizaveta Ključereva i pobednik 4. Međunarodnog takmičenja udaraljki u Sankt Peterburgu Andrej Taranuha.

Na programu će biti romanse po pesmama Puškina, dela Musorgskog, Rahmanjinova, Skrjabina, Rimskog-Korsakova, Prokofjeva, Čajkovskog, Pletnjeva i drugih kompozitora.

Krajem maja, moskovsko pozorište Čehova, prvi put posle 36 godina, biće predstavljeno japanskoj publici predstava "Duel" po istoimenom delu.

Festival ruske kulture u Japanu održava se od 2006. godine, a za to vreme ga je posetilo više od 23 miliona ljudi. Festival je obuhvatio više od 500 događaja – koncerata, izložbi i drugih kulturnih događaja u svih 47 prefektura Japana, a u njima je učestvovalo više od 11.000 ruskih ličnosti iz kuluture.

Od 2021. godine do njegove tragične smrti, organizacioni komitet na japanskoj strani predvodio je bivši premijer Šinzo Abe.

image
VV inauguration
banner