Kultura

Karavađovo izgubljeno remek-delo pred publikom: "Ecce Homo" u Muzeju Prado krajem maja

Slika koja prikazuje Isusa u trnovoj kruni pre njegovog raspeća slučajno je otkrivena 2021. godine na aukciji na kojoj je ponuđena kao delo Karavađovog učenika po ceni od 1.500 evra
Karavađovo izgubljeno remek-delo pred publikom: "Ecce Homo" u Muzeju Prado krajem majaGetty © Photo by Adolfo Bezzi / Electa / Mondadori Portfolio via Getty Images

Remek-delo "Ecce Homo" italijanskog baroknog majstora Karavađa, proglašeno 2021. za dobro od kulturnog značaja, što je sprečilo odlazak platna iz Španije, biće privremeno pozajmljeno Nacionalnom muzeju Prado, gde će biti izloženo od 28. maja do oktobra 2024. godine, prenosi agencija EFE.

Kako je saopštio muzej, za platno je rezervisana posebna pojedinačna instalacija.

Slika "Ecce Homo", koja je nastala između 1605–1609, povučena je sa aukcije u Madridu 2021. nakon što su zvaničnici Muzeja Prado rekli da postoji "dovoljno stilskih i dokumentarnih dokaza" koji sugerišu da je reč o originalnom Karavađu.

Naime, aukcijska kuća Ansorena ponudila je sliku za koju se u tom trenutku verovalo da je naslikao učenik španskog slikara iz 17. veka Hosea de Ribere, sa orijentacionom cenom od 1.500 evra.

"Od pojavljivanja na ovoj aukciji pre tri godine, 'Ecce Homo' predstavlja jedno od najvećih otkrića u istoriji umetnosti, a postignut je konsenzus bez presedana u pogledu njegove autentičnosti", saopštio je Muzej.

Komercijalna galerija Kolnagi, sa sedištem u Londonu i Njujorku, a preko koje je slika nepoznatog vlasnika preneta u Prado, naknadno je nadgledala autentifikaciju i opsežnu restauraciju dela.

Poreklo slike detaljno su dokumentovali Prado i galerija Kolnagi: smatra se da je "Ecce Homo" bio uključen u privatnu kolekciju Filipa IV od Španije 1664. godine, a kasnije se pominje da je bila izložena u stanu njegovog sina, Karla II, od 1701. do 1702. godine.

"Ecce Homo" prikazuje Isusa u trnovoj kruni pre njegovog raspeća i predstavlja jedno od oko 60 poznatih Karavađovih dela i stoga jedno od najvrednijih dela starih majstora u svetu.

image