Kultura

"Prolećni salon" u Domu kulture "Gračanica": Izložba likovnih umetnika sa KiM

"Prolećna izložba" postaje događaj gde se tradicija, kreativnost i društveni angažman objedinjuju, kako bi inspirisali i pokrenuli dublji dijalog o umetnosti i njenoj ulozi u našem zajedničkom nasleđu, kaže slikarka Vesna Sekulić, predsednica ULUKiM-a
"Prolećni salon" u Domu kulture "Gračanica": Izložba likovnih umetnika sa KiM

Izložba "Prolećni salon" Udruženja likovnih umetnika Kosova i Metohije (ULUKiM) biće otvorena sutra, 24. aprila od 20 časova u Galeriji Doma kulture "Gračanica", a u saradnji sa Galerijom umetnosti Priština.

Reč je o tradicionalnoj likovnoj postavci članova Udruženja likovnih umetnika Kosova i Metohije na kojoj izlaže 31 umetnik, koji se predstavljaju kroz različite forme: slike, grafike, skulpture, crteže i fotografije.

Na izložbi "Prolećni salon" izlažu Svetlana Milutinović, Branislav Ristić, Zvezdana Gerić, Goran Mihajlović, Milan Dobrić, Nikolija Aleksić, Branka Lalić, Nikola Ilić, Nataša Gvozdović Matović, Katarina Pavlović, Vladimir Antić, Maja Milanković, Miloš Šarić, Sanja Đorđević, Ivan Galjak, Milica Miletić, Robert

Dimitrijević, Ervin Ćatović, Evin Pešić, Jelena Milićević, Nedim Hadžiahmetović Mafa, Tamara Mićović, Peko Nikčević, Zvonko Pavličić, Nikos Arvanitidis, Vesna Sekulić, Slaviša Mihajlović, Sead Zejnegalić, Dalibor Milojković, Violeta Ćuković i Stefana Živković.

"Ova izložba nije samo simbol umetnosti već i dubokog povezivanja sa kulturnim nasleđem i duhom Kosova i Metohije. Kroz različite umetničke pristupe i teme, članovi Udruženja predstavljaju svoje talente i perspektive, ističući važnost umetnosti u očuvanju identiteta i promociji zajedništva. 'Prolećna izložba' postaje događaj gde se tradicija, kreativnost i društveni angažman objedinjuju, kako bi inspirisali i pokrenuli dublji dijalog o umetnosti i njenoj ulozi u našem zajedničkom nasleđu, kaže slikarka Vesna Sekulić, predsednica ULUKiM-a.

Živojin Rakočević, književnik i novinar ističe da je ovogodišnji izbor radova, najverovatnije bez intencije selektora, pokazuje nekoliko osnovnih zajedničkih motivskih i idejnih nivoa.

"Većina radova nalazi se u svojevrsnom međuprostoru i jasno ukazuje na složeni trenutak sopstvene egzistencije između izvesnog i neizvesnog, između svetla i mraka, između plave, crne i crvene boje, između osećanja i hladnoće prostora izvan slike margine i umetnosti", kaže Rakočević.

Udruženje likovnih umetnika Kosova i Metohije formirano je 1967. godine. Svih proteklih godina, tradicionalno, udruženje umetnika pruža uvid u lokalnu scenu stvaralaštva, upravo kroz predstavljanje raznolikosti u poetikama i umetničkim izrazima. Kroz svoje autorske pristupe i tehnike, umetnici stvaraju prostor za dijalog i refleksiju, pozivajući publiku da razmišlja o raznolikosti umetničkih izraza.

Dom kulture Gračanica i Galerija umetnosti Priština neguju saradnju kako sa Udruženjem likovnih umetnika Kosova i Metohije, tako i sa njenim članovima pojedinačno, od kojih su mnogi već dugi niz godina učesnici na likovnim kolonijama koje organizuje ova ustanova.

image
VV inauguration
banner