Magazin

Energetska kriza i moda : "Modni pakt" za kupovinu energije iz obnovljivih izvora

Neka od najvećih imena industrije ("Guči'', ''Puma'', ''Versaće''...) prave nove planove o izvorima energije kako bi poboljšali ekološko stanje u svetu. Do 2030. godine, modne korporacije nameravaju da pređu na korišćenje 100 posto ekološki prihvatljivih izvora energije.
Energetska kriza i moda : "Modni pakt" za kupovinu energije iz obnovljivih izvoraGetty © Sean Gallup

''Modni pakt'', kolektiv velikih brendova kojem je cilj unapređenje održivosti modne industrije, zaključio je Sporazum o kolektivnoj virtuelnoj nabavci energije.

Plan je da se sve aktivnosti i poslovi brendova obavljaju korišćenjem isključivo energije iz obnovljivih izvora i da ovo postane jedini način rada do 2030. godine, kako bi se umanjilo zagađenje i štedela energija.

Neke od korporacija i modnih kuća koja planiraju da uvedu ovaj režim su:

  • Kering (Guči, Botega Veneta, Iv Sen Loran, Aleksandar Mekvin, Puma...)
  • Kapri Holdings (Majkl Kors, Versaće, Džimi Ču...)
  • Prada (Prada, Miu Miu...)
  • PVH grupa (Tomi Hilginfer, Kalvin Klajn...)
  • Ralf Loren

Izvršni direktori ovih kompanija tvrde da će zajedničkim, kolektivnim radom doprineti ovoj promeni. ''Modni pakt'' izjavljuje da je ovaj plan u probnoj fazi za sada, kao i da će biti potrebno vreme da se izvrše analize, a zatim i primene svih pozitivnih rezultata.

Cilj je da procesi proizvodnje, pakovanja i distribucije budu ekološki prihvatljivi, s obzirom na ogromnu emisiju štetnih gasova i materija za koje je odgovorna modna i tekstilna industrija.

image