Magazin

Kako uštedeti prilikom kupovine poklona

Lako se fasciniramo prazničnom kupovinom - svaki izglog sija, svuda je popust, častimo sebe i druge. Ovo je najveselije vreme godine - sve dok ne dođe vreme za povratak ''stvarnom životu'', kada shvatimo da smo previše novca uneli u privremena uživanja i bili zavarani novogodišnjim ponudama.
Kako  uštedeti prilikom kupovine poklona© Pexels/freestocks.org

Praznici su period slavlja, druženja, odmora i trošenja novca. Zato se u početak nove godine ulazi oprezno i nesigurno, jer se često dogodi da smo loše procenili koliko će nas koštati zimski hedonizam. Dobro je biti brižan i kupiti dragim osobama lepe stvari za Novu godinu, ali to ne znači da treba doći u neprijatne posledice. Predstavljamo vam nekoliko jednostavnih načina da sačuvate novac, a ipak ulepšate praznike sebi i drugima:

1. Lista poklona i budžeta

Da biste efikasno obavili prazničnu nabavku poklona, najbolje je zabeležiti za koga kupujete i koliko tačno novca želite odvojiti za taj poklon. Ovo će vam pomoći da se bolje ogranizujete u haotičnom "šoping" periodu. Osim toga, dobra je vežba za ignorisanje prazničnih popusta i impulsivne kupovine, jer imate plan koji ne želite da menjate.

2. Analizirajte dodatne troškove

Pokloni nisu jedini uzrok finansijkog stresa. Kraj i početak kalendarske godine mnogima menja rutine. Učestala slavlja poput večera, slava i žurki, donose trošak, pogotovo kada odlučite da ugostite više ljudi. Vožnje u posetu dalekim rođacima, putovanja, nova jelka i ukrasi? Sve troškove treba uzeti u obzir i napraviti realan budžet.

3. Upoređujte cene

Ako ste pronašli ono što želite, proverite cenu istog predmeta na više lokacija - razlika može biti značajna. Na ovaj način možete pronaći bolji izbor za manje novca, ali i dalje treba odbijati impulsivnu odluku i držati se pravila sa liste koju ste sebi zadali. 

4. Nije sve u materijalnom

Često se zaboravlja suština praznika, a to je kvalitetno provedeno vreme sa porodicom i prijateljima. Možete organizovati intimna okupljanja i smisliti kreativne načine da provedete vreme zajedno. Zajedničke večere, igre na snegu ili klizanje, filmsko veče i sl. Trošak ne mora biti veliki, dovoljno je da se svako dogovori o svom budžetu i doprinosu kako bi provod bio dobar i štedljiv.

5. Kreativni pokloni su uvek dobar izbor

Kupiti gotove proizvode je lakše, brže, ali često i skuplje. Smislite na vreme poklon koji možete napraviti za najbliže. Ne mora biti veliko i ekstravagantno, dovoljno je da je iskreno i sa pažnjom smišljeno za dragu osobu. Takođe, možete se oprobati u apsajklingu i koristiti starije, nekorišćene stvari kao materijal za poklon, ili ih proslediti nekome ko će im naći bolju primenu.

 

image