Magazin

Pet pitanja koje treba da postavljamo sebi svaki dan

Svako od nas je odgovoran za sopstveni rast i razvoj, iako konstantan rad na sebi nije lak posao - bilo da se radi o novoj veštini koju želite da savladate, ili razvoju nekog ličnog kvaliteta, ili promeni načina života. Za pomoć se ponekad obraćamo profesionalcima kao što su psohoterapeuti, lajfkoučevi, nekad knjigama iz popularne psihiogije. Međutim, da bismo svoje mentalno zdravlje držali u ravnoteži, često je dovoljno da sebi svakodnevno postavimo jednostavna, a važna pitanja
Pet pitanja koje treba da postavljamo sebi svaki dan© pexels/Leeloo Thefirst

U haotičnom rasporedu u kome živimo, često zaboravimo ono najvažnije - da uživamo u svakom danu i provedemo ga u dobrom raspoloženju, puni energije i elana. Zato je važno da svoj mentalni balans i zdravlje svakodnevno održavamo u tonusu - pitanjima, odnosno dijalogom koji će nam pomoći da sačuvamo motivaciju i podstakne nas da budemo produktivniji.

Da bismo isplanirali vreme i postavili prioritete na pravi način, a da kvalitet života i mentalna stabilnost ne budu ugroženi, važno je da razumemo šta radimo i zašto to radimo, jer bez unutrašnjeg stimulansa, ne samo da je put ka uspehu puno teži, već je i zadovoljstvo po završenom poslu manje. Da bismo izbegli bespotreban "prazan hod" i situaciju u kojoj gubimo kompas, važno je da čujemo unutrašnje "ja". Upravo zbog toga je navika da postavljamo sebi pet važnih pitanja od ključnog značaja.

  • Šta obavezno treba danas da uradim? Da li je zaista važno?

Planiranje tekućeg dana jednako je važno kao i umivanje ili pranje zuba ujutru, jer nas jasan plan i ideja o aktivnostima koje imamo tokom dana apriorno čine produktivnijim. Kako bismo izbegli nasumične aktivnosti koje nam mogu bespotrebno oduzeti vreme, dovoljno je da unapred raščistimo sa sobom - da li su aktivnosti koje imamo u toku dana zaista važne i neophodne. Ukoliko je odgovor da - sve je jasno kao dan, isplanirajte vreme tako da između njih imate dovoljno vremena za odmor, i samo napred!

  • Kako mogu sebe da obradujem i pobrinem se o mentalnoj ravnoteži?

Ma koliko rokova i važnih zadataka tokom dana imali, ništa nije važnije od vašeg dobrog osećaja i rapsoloženja. Kako biste uvek bili motivisani i poletni, dovoljno je da pronađete 10 različitih stvari koje pozitivno utiču na vaše raspoloženje i svaki dan odvojite vreme na makar jednu aktivnost sa tog spiska. Ne kaže se bezveze da je sreća u malim stvarima. Za podizanje raspoloženja i mentalne ravnoteže, nekada su dovoljne sasvim jednostavne stvari, poput tople kupke u tišini, šoljica omiljenog čaja uz časopis ili kratka šetnja.

  • Da li me čini srećnom ono što radim? Ako ne - da li mogu to da promenim?

U proseku na poslu provodimo 40 časova nedeljno, stoga je od velike važnosti da jasno razumemo da li ono što radimo nama donosi sreću. Ako veći deo dana osećamo razdražljivost i tenziju koja ometa naše postojanje, pravo je vreme da se zapitamo da li postoji način da promenimo stanje stvari, i potražimo alternativu kada je posao u pitanju. A možda posao i nije glavni uzročnik već je samo potrebno promeniti kompaniju i pronaći neku koja će biti bliža našim vrednostima i u čijem ćemo kolektivu se osećati prijatnije i rasterećenije, i gde će lične granice biti jasnije definisane.

  • Na čemu sam danas zahvalan/a?

Kao što je planiranje nezaobilazni deo jutarnje rutine, tako je veče predodređeno za "podvlačenje crte", sabiranje utisaka od dana koji je na izmaku i fokusiranje na pozitivne momente tokom dana. Na čemu smo istinski zahvalni danas? Šta je to zbog čega smo ponosni na sebe? Ko nam je popravio dan? Šta smo zanimljivo saznali ili naučili? Uzmite blokče i svako veče zapišite odgovore na ova pitanja. Na taj način ćete staviti fokus na lepe trenutke i instant poboljšati raspoloženje.

  • Da li ono što radim danas vodi ka životu kakav želim u perspektivi?

Možda zvuči komplikovano i apstraktno, ali ovo pitanje nam može dati jasan i precizan odgovor koji nam može pomoći da energiju usmerimo na prave stvari. Znate kako nas često na razgovorima za posao pitaju "Gde sebe vidite za pet ili deset godina?" Odgovor na ovo pitanje može da nam služi kao orijentir i cilj ka kome treba da težimo. "Gde želim živeti? Kakvu karijeru želim?" - sve su to pitanja čiji odgovori mogu da nam daju dugoročan cilj, a ono što svakodnevno treba da se zapitamo jeste:"Da li ovo što sam danas radio/la doprinosi tom glavnom, dugoročnom cilju?". Tajna dobrog menadžmenta ogleda se u snazi volje, disciplini, ali i u jasno definisanim ciljevima. I zato ako znate šta radite, zbog čega i za koga, put ka uspehu postaje avantura u kojoj ćete uživati.

image