Magazin

Dvanaest razloga zašto bi od danas trebalo da jedete avokado

Iako je za mnoge avokado samo namirnica u " trendu", on sadrži širok spektar hranljivih materija i može imati različite zdravstvene prednosti. To uključuje poboljšanje varenja, smanjenje rizika od depresije, pomaže zdravlje srca, štiti od raka.
Dvanaest razloga zašto bi od danas trebalo da jedete avokado© pixabay/coyot

Avokado obezbeđuje značajnu količinu mononezasićenih masnih kiselina i bogat je mnogim vitaminima i mineralima. Njihovo uključivanje u raznovrsnu, zdravu ishranu može pružiti brojne prednosti.

Ishrana koja sadrži raznovrsno voće i povrće može pružiti brojne zdravstvene prednosti - smanji rizik od gojaznosti, dijabetesa, srčanih bolesti i ukupne smrtnosti, istovremeno promovišući zdrav ten i kosu, povećanje energije i umerenu težinu. Avokado, kao nizostavni sastojak preporučenih zdravih recepata, doprinosi svemu navedenom.

Postoji 12 razloga zašto avokado može doprineti zdravoj ishrani, navodi "Medikalnjuztudej":

1. Bogat nutrijentima

Avokado je izvor vitamina C, E, K i B6, kao i riboflavina, niacina, folata, pantotenske kiseline, magnezijuma i kalijuma. Takođe obezbeđuju lutein, beta karoten i omega-3 masne kiseline.

Takože sadrži visok nivo zdravih, korisnih masti, koje mogu pomoći osobi da se oseća sitije između obroka. Konzumiranje masti usporava razgradnju ugljenih hidrata, što pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.

Samo 100 grama avokada nalazi se: 160 kalorija; 14,7 grama masti; 8,5 grama ugljenih hidrata; 6,7 grama vlakana i manje od 1 grama šećera. Ovaj visok procenat zdravih (osim što je masnoća neophodna za svakoj ćeliju u telu) doprinosi zdravlju kože, poboljšava apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima, minerala i drugih hranljivih materija, pa čak i pomaže imunološkom sistemu.

2. Zdrav za srce

U svakih 100 g avokada nalazi se 76 miligrama prirodnog biljnog sterola koji se zove beta sitosterol. Redovna konzumacija beta sitosterola i drugih biljnih sterola može pomoći u održavanju zdravog nivoa holesterola, koji je važan za zdravlje srca.

3. Odličan je za vid

Avokado sadrži lutein i zeaksantin, dve fitokemikalije prisutne u tkivu oka. Pružaju antioksidantnu zaštitu kako bi se smanjila šteta, uključujući i UV zračenje. Mononezasićene masne kiseline u avokadu takođe podržavaju apsorpciju drugih korisnih antioksidanata rastvorljivih u mastima, kao što je beta karoten. Kao rezultat toga, dodavanje avokada u ishranu može pomoći u smanjenju rizika od razvoja degeneracije oka.

4. Može pomoći u sprečavanju osteoporoze

Pola avokada obezbeđuje oko 18 posto izvora dnevne vrednosti vitamina K. Ovaj nutrijent se često zanemaruje, a neophodan je za zdravlje kostiju. Uzimanje dovoljno vitamina K može povećati apsorpcije kalcijuma.

5. Pomaže u sprečavanju nastanka raka

Studije još nisu procenile direktnu vezu između konzumiranja avokada i smanjenja rizika od raka. Međutim, avokado sadrži jedinjenja koja mogu pomoći u sprečavanju pojave nekih karcinoma. Istraživanje je povezalo optimalan unos folata sa smanjenim rizikom od razvoja raka debelog creva, želuca, pankreasa i grlića materice. Polovina avokada sadrži oko 59 mikrograma folne kiseline, što je 15 posto od potrebne dnevne vrednosti.

Avokado takođe sadrži visoke nivoe fitokemikalija i karotenoida, koji mogu imati svojstva zaštite protiv raka. Studije su pokazale da karotenoidi, mogu zaštititi od progresije raka.

6. Podrška zdravlju i razvoju fetusa

Folna kiselina je važna za zdravu trudnoću. Adekvatan unos smanjuje rizik od pobačaja i abnormalnosti neuralne cevi. Potrebno je konzumirati najmanje 600 mikrograma folata dnevno u trudnoći, a jedan avokado može da sadrži čak 160 mikrograma. Avokado takođe sadrži masne kiseline koje su sastavni deo zdrave ishrane i dobar je za razvoja fetusa.

7. Pomaže smanjenju rizika od depresije

Avokado je dobar izvor folata, za koje je dokazano da su u vezi sa depresijom. Folat pomaže u sprečavanju nagomilavanja homocisteina, supstance koja može poremetiti cirkulaciju i isporuku hranljivih materija u mozak. Ranija istraživanja povezuju višak homocisteina sa kognitivnom disfunkcijom, depresijom i proizvodnjom serotonina i dopamina, koji regulišu raspoloženje, san i apetit.

8. Poboljšanje varenja

Avokado je bogat vlaknima i sadrži približno 6-7 grama po polovini ploda. Konzumiranje hrane sa prirodnim vlaknima može pomoći u sprečavanju zatvora, održavanju zdravlja organa za varenje kao i smanjenju rizika od raka debelog creva.

9. Prirodna detoksikacija

Vlakna podstiču redovno pražnjenje creva, što je ključno za izlučivanje toksina putem žuči i stolice. Istraživanja su pokazala da dijetalna vlakna takođe održavaju dobro zdravlje creva, smanji upale i spreči pogoršanje problema sa varenjem.

10. Olakšava osteoartritis

Avokado, soja i neka druga biljna hrana sadrže saponine. Ove supstance mogu imati pozitivan efekat na simptome osteoartritisa kolena i kuka.

11. Ima antimikrobno dejstvo

Avokado i ulje avokada sadrže supstance koje imaju antimikrobna svojstva. Istraživanja pokazuju da ekstrakti semena avokada mogu pomoći u odbrani tela od infekcija.

12. Zaštita od hroničnih bolesti

Mononezasićene masne kiseline u avokadu mogu biti korisne u prevenciji hroničnih stanja, kao što su kardiovaskularne bolesti.

Istraživanja sugerišu da optimalan unos vlakana može smanjiti rizik od moždanog udara, hipertenzije, dijabetesa, gojaznosti, a avokado je bogat vlaknima. Pravi unos vlakana takođe može sniziti krvni pritisak i nivo holesterola, pozitivno uticati na insulin i poboljšati gubitak težine kod gojaznih osoba.

Avokado se može uključiti u ishranu na različite načine. Mekši avokado, na primer, pravi ukusan gvakamole sos i druge sosove, dok je čvršći odličan za rezanje i stavljanje u salatu ili u sendvič.

Kako proveriti zrelost avokada? Nežno pritisnitu koru, pa ako je potpuno čvrsta, avokado treba još da zri. Ako kora avokada pukne, spreman je za jelo.

Pored ishrane, avokado se koristi i u kozmetici za proizvode koji neguju kožu i kosu. 

image