Magazin

Lovor - sveto drvo i simbol pobede

Jedna je od retkih biljaka koja je povezala magijsko - religijske rituale, vojnu pobedu, novac i zdravlje. Od davnina cenjena, mnogo je više od začina u kuhinjama celoga sveta.
Lovor - sveto drvo i simbol pobede© pixabay/kropekk_pl

Lovor, lorber ili lovorika, od starog veka je smatrana svetim drvetom. Latinsko ime potiče od reči laurus - pobeda, slavlje i nobilis - plemenit, slavan. Upravo su rimski vojnici i vojskovođe svaku pobedu obeležavali vencem napravljenim od ove biljke, pa su čak svoja koplja i mačeve istrljavali lišćem lovora. Nešto malo pre Rimljana, Stari Grci su smatrali da lovor štiti od nesreće, zavisti i zlih duhova. Lovorov venac poznati je simbol grčkog boga Apolona koji ga je nosio na glavi.

1. Sveta biljka

Od davnina, sve velike civilizacije su pripisivale lovoru božansku prirodu: nije bio samo list obožavatelja Apolona, već je služio druidima i šamanima da dođu u kontakt sa božanstvima u animističkim verovanjima i kasnije je usvojen kao biljka povezivanja sa duhovima.

Čak je i judeo-hrišćanska tradicija, sakupljajući nasleđe Grka i Rimljana, lovorovom lišću pripisivala sveta svojstva: to je list koji je tokom Uskrsa, na Cvetnu nedelju, prisutan prilikom ulaska Isusa Hrista u Jerusalim. List se blagosilja i čuva kod kuće radi zaštite i prosperiteta.

2. Zaštita i blagostanje

Lovor se još od naših predaka koristi za zaštitu, pa se ovo lišće obično stavljalo na ulaz u kuće, kako bi se izbegle kletve i podstakla sreća i blagostanje da uđu u dom. Bio je prisutan u svakoj kući kako bi oterao zle duhove, a bio je i deo zaštitnih rituala za suzbijanje "zlog oka". Zato se i dan danas smatra da ga je dobro iamti u periodima tranzicija i promena, kao i u takmičenjima i za sreću u novom poduhvatu. 

Mnogi veruju da je lovorov list moćan talisman finansijskog blagostanja, te da će privući novac. Veruje se da bi prilikom odlaska na važan sastanak, posebno onaj povezan sa finansijama, trebalo držati lovor u ruci neko vreme za podizanje samopouzdanja.

3. Vidovitost i proricanje sudbine

Ova biljka je od davnina korišćena za povezivanje sa božanstvima i duhovima, kao sredstvo kojim se postizala vidovitost. U drevnim vremenima, lovor se smatrao biljkom bogova i bio je povezan sa suncem i vitalnom energijom. Bila je to jedna od biljaka koje su sveštenice najčešće koristile u proročištu Delfima, mestu u podnožju planine Parnas. Obično su sveštenice, u službi velike Pitije, u ovom proročištu, žvakale lovorov list ili udisale paru kuvanih napitaka kako bi ušle u stanje transa i olakšale pristup drugoj dimenziji, pa tako predvidele budućnost. Danas je i dalje veoma korisno oruđe za vidovnjake i koristi se u ritualima i čarolijama, kao i za vidovitost.

Alepo sapun, koji potiče iz Sirije, nastao je u kombinaciji maslinovog i lovorovog ulja. Najstariji je deterdžent na svetu, nastao 2.500 pre naše ere.

Laurino liker je piće od lovora, koje se pilo za olakšanje probavnih problema.

4. Zdravstvene koristi

Pored svojih magičnih svojstava, lovor je biljka sa priznatim blagodetima za telo. Na mentalnom nivou, lovor dovodi do opuštanja i smanjenja stresa i veoma je koristan kao dopuna psihološkim terapijama protiv depresije, tuge i osećaja bezvoljnosti. Lovorov list sadrži minerale, proteine i vitamine kao što su gvožđe i vitamini B12 i C. Dokazano je moćno antigljivično i antiseptičko sredstvo, a pre svega se koristi za borbu protiv respiratornih infekcija. Lovor ima antiinflamatorna i antispazmodična svojstva, pa je odličan lek protiv artritisa i za olakšavanje kretanja kod starijih osoba. Takođe je poznat po svom diuretičkom svojstvu (izbacivanje tečnosti) i podstiče cirkulaciju krvi, što pomaže u borbi sa kardiovaskularnim bolestima.

5. Začin u mnogim jelima

Kao začin se lovor koristi vekovima kao dodatak jelima sa mesom i ribom, supama i umacima, marinadama i važan je u pripremi zimnice. Odličan je dodatak ribljem gulašu, a sa limunom i ananasom, od ribljeg jela pravi delikates. Dobro se slaže sa graškom, sočivom i paradajzom. Obično se u jela dodaju dva ili tri lista zarad arome (količina hrane za 4-6 osoba) i često se uklanjaju pre serviranja jela.

U današnje vreme, uobičajen je po malo pogrdan izraz za nekoga ko "sedi na lovorikama", u smislu jednom je nešto dobro uradio pa očekuju da na račun toga doveka bude poštovan.

image
VV inauguration
banner