Magazin

Psiholozi upozoravaju: Video igrice mogu imati negativan uticaj na mentalno zdravlje deteta

Predugo i prečesto igranje video igrica može imati negativan uticaj na mentalno zdravlje deteta, s obzirom da se kroz igrice potencijalno smanjuje osetljivost dece na nasilje i potiskuju negativne emocije, koje se kasnije mogu javiti kao ljutnja i bes.
Psiholozi upozoravaju: Video igrice mogu imati negativan uticaj na mentalno zdravlje deteta© Canva / RODNAE Productions

Mentalno stanje deteta formira se pod uticajem mnogih faktora kao što su porodično okruženje, vršnjaci, škola, ali i društvene mreže i video igrice, u kojima je u poslednjih nekoliko godina sve izraženije nasilničko ponašanje. Imajući to u vidu, izloženost nasilnom sadržaju u video igricama može potencijalno smanjiti osetljivost dece na nasilje i učiniti ih tolerantnijim prema njemu, a posebnu pažnju psiholozi skreću i na činjenicu da pod uticajem eksternih faktora deca sve češće pribegavaju nasilju koje percipiraju kao potpuno prihvatljivo sredstvo za rešavanje konflikata.

"Oni žive u jednoj sferi permanentne agresivnosti, počevši od crtanih filmova u kojima je agresivnost favorizovana pojačanim zvukom, ili nagrađivanjem u video igrama. Ubijanjem drugih se prelazi na viši nivo i pojačava nivo uzbuđenja, sve to na fonu agresivnosti pojačava kod dece doživljaj i to je prirodno", objašnjava klinički psiholog Vlajko Panović naglašavajući da se u dečjim životima svakodnevno forsira identifikacija sa moćnim i jakim.

Među najsurovijim i najnasilnijim igricama u svetu izdvajaju se sledeće:

  • Buletstorm (Bulletstorm),
  • Kol of Djuti (Call of Duty),
  • Postal (Postal),
  • Mortal Kombat (Mortal Kombat) i
  • Rezident Ivl (Resident Evil),

dok se u Srbiji među "najpopularnijim" igricama nalaze se "pucačine" poput Betlfilda (Battlefield), Kanter Strajka (Counter Strike) i Mortal Kombata (Mortal Kombat). Alarmantna je i činjenica da se u samim internet prodavnicama one oglašavaju kao "najbolje timske pucačke igre".

Psiholozi i psihijatri složni: Bilo je pitanje vremena kada će "američki format" doći u Srbiju

U svetlu strahotnog događaja koji je Srbiju zavio u crno, psiholog Aleksandra Janković, načelnica odeljenja Kliničkog centra Srbije, upozorila je da je sve češće usvajanje "američkog formata" nasilja i dodala da su zahvaljujući internetu i video igricama punim nasilja, deci postali dostupni sadržaji koji su potpuno neprikladni, naročito za njihov uzrast.

"U internet sadržajima i igrama, potezanje pištolja je uobičajena stvar. Tome možemo da dodamo i atmosferu konstantno pojačane napetosti i agresivne ispade, čak i onog dela stanovništva koje se smatra elitom. Kada žargonskim jezikom govore oni od kojih se očekuje da oblikuju stanje u društvu - pretnje koje iznose - jasno je da se otvara Pandorina kutija. Bilo je samo pitanje vremena kada će se sve ovo proširiti na grupu maloletnika", navela je Janković.

Zabrinjavajući podaci Udruženja psihijatara

Mentalno zdravlje može imati značajan uticaj na sve oblasti života, na školovanje, radni učinak, odnose sa porodicom i prijateljima, kao i sposobnosti za funkcionisanje u zajednici, zbog čega je neophodan konstantan rad na poboljšanju mentalnog zdravlja pojedinaca i društva u celini putem promocije mentalnog blagostanja, prevencije mentalnih poremećaja i napora da se poveća pristup kvalitetnoj zaštiti mentalnog zdravlja uz poštovanje ljudskih prava.

Prema istraživanju koje je sprovelo Urduženje psihijatara pod pokroviteljstvom Fonda za nauku Srbije, u Srbiji svaka petnaesta osoba pati od nekog vida duševnih smetnji, a u poslednjih par godina zabeleženo je i povećanje broja obolelih od depresije.

image