Magazin

Stavite na papir: Psiholozi objašnjavaju zašto je papirni planer bolji od digitalnog

Zašto bismo koristili sveske i olovke za zapisivanje obaveza i planova, kada danas sve imamo na mobilnom telefonu? Iako je istina da je telefon postao "sve u jednom", mnogi psiholozi veruju da korišćenje papirnog planera može imati mnogo bolji uticaj na koncentraciju, motivaciju, pamćenje, ali i nivoe stresa.
Stavite na papir: Psiholozi objašnjavaju zašto je papirni planer bolji od digitalnog© Pexels/Angela Roma

Drugačija vrsta koncentracije

Često mislimo da digitalni planer može biti sjajan izbor, jer ćemo uvek dobiti obaveštenja i podsetnike, tako da sigurno ne postoji šansa da propustimo važan događaj/obavezu koju smo zabeležili. U isto vreme, većina nas ne može da zamisli na koliko notifikacija dnevno ne obraćamo pažnju (i koliko puta ih izbrišemo).

Među brojnim obaveštenjima koja nas ne interesuju se može pojaviti važan podsetnik koji možemo obrisati bez proveravanja, tako da upisivanje događaja u telefon potpuno gubi smisao. Pored toga, kada uzmemo mobilni u ruke da "samo proverimo obaveštenja", često počnemo da listamo različite sadržaje na društvenim mrežama, što samo odvlači pažnju pa nesvesno potrošimo dragoceno vreme.

Kada sve imamo napisano na papiru (na kome nam sigurno neće stići notifikacije o porukama ili najnovijem TikTok klipu), lakše je skoncentrisati se i zapamtiti ono što je napisano.

Zapisivanje olovkom je bolje za pamćenje

Tastaturu na telefonu koristimo svakodnevno, pa čak iako napišemo detaljan podsetnik u kalendar, informacije se mogu "zagubiti" među stotinama rečenica koje sastavimo u toku dana, bilo da su to privatne poruke ili objave na društvenim mrežama. Kucanje na tastaturi je postala "pasivna" radnja, o kojoj skoro niko više ne mora da razmišlja i teže je pamtiti šta se zapisuje u toku dana.

S druge strane, pisanje stimuliše mozak na drugačiji način i poboljšava koncentraciju. Upravo zbog toga su pisanje i čitanje najvažnije komponente za učenje u školi, a na isti način se mogu primeniti i na sastavljanje planera. Više ćemo obratiti pažnju na izgled slova, brzinu i ritam pisanja, pa samim time i na informacije.

Može da ublaži stres

Pisanje se često preporučuje kao terapija za ljude koji pate od depresije i anksioznosti, jer može dovesti do umirujućeg, meditativnog stanja. Zbog toga, beleženje u svesci obaveza i zadataka koje moramo da ispunimo ih može činiti "manje strašnim", jer se u tom trenutku samo fokusiramo na mehaničku radnju pisanja. 

Pored toga, pisanje nas navodi na dublje analiziranje informacija koje unosimo, pa se potencijalne nedoumice ili brige oko obaveza mogu razrešiti pažljivijim odabirom reči. Na ovaj način, zapisivanje svojih obaveza može postati i značajna, zdrava navika.

Služi kao motivacija

Kada postepeno precrtavamo završene zadatke, osećamo se uspešno, zadovoljno, pa samim time i inspirisano da nastavimo dalje. Čoveku je nekada potreban vizuelni podsetnik kojim će pratiti sopstveni uspeh, a lista obaveza i projekata koje smo završili mogu biti mali, ali značajni simbol našeg truda, discipline i odlučnosti. 

U brzom vremenu u kome živimo je lako zapostaviti sopstveni napredak, jer smo svakodnevno "zatrpani" obavezama i očekivanjima. Zbog toga je dobro imati "džepnu podršku", to jest planer koji služi kao dokaz našeg dosadašnjeg angažovanja i rezultata.

image