Magazin

Kina bi mogla postati sledeća bolna tačka luksuzne industrije

Razmetanje na luksuzne brendove u SAD je nakon pandemije već pokazalo znake slabljenja, ostavljajući investitore da svoje nade polažu u kineske kupce da će održati višemesečnu potrošnju
Kina bi mogla postati sledeća bolna tačka luksuzne industrijeGetty © China Photos

Industrija luksuzne robe se u velikoj meri oslanjala na Kinu i Severnu Ameriku u pogledu rasta poslednjih godina, ali najnoviji kineski ekonomski podaci i razočaravajuće ažuriranje prodaje od vlasnika Kartijera Ričmonda (CFR.S) ukazuju na to da oba tržišta možda počinju da usporavaju, piše "Rojters".

Glavni luksuzni brendovi uložili su milione da dođu do novih kupaca na dva tržišta, odvažili su da otvore nove prodavnice izvan tradicionalnih vrhunskih tržnih centara u mestima kao što su Vuhan i Džengdžou, ili Šarlot i Nešvil.

Razmetanje na luksuzne brendove u SAD je nakon pandemije već pokazalo znake slabljenja, ostavljajući investitore da svoje nade polažu u kineske kupce da će održati višemesečnu potrošnju koja je povećala bogatstvo sektora.

Kineska ekonomija je, međutim, posustala u drugom kvartalu, što je navelo banke "Džej Pi Morgan", "Morgan Stenli" i "Sitigrup" da smanje svoje prognoze rasta za ovu godinu.

U ponedeljak, švajcarski "Ričmond" je objavio da je prodaja u poslednja tri meseca pre juna bila ispod očekivanja, da je u Americi zabeležen pad prodaje od 4 odsto, dok je u Aziji takođe rezultati ispod očekivanih, jer su akcije pale za 10,43 odsto.

Zarada kompanija koje prodaju luksuzne brendove, u prvom kvartalu već je pokazala usporavanje rasta u Severnoj Americi na jednocifren broj nakon dvocifrenog kvartalnog povećanja tokom većeg dela 2021. i 2022. "Kering" i "Feragamo" su zabeležili dvocifreni pad u odnosu na isti period prošle godine.

"Da li će luksuzne kompanije moći da nadoknade taj najvećim delom američki pad zavisiće od toga kako će se kineski oporavak domaće i turističke potražnje odvijati do kraja godine", kažu analitičari.

Makrekonomski vetrovi utiču i na bogate

Kompanije koje prodaju luksuznu robu računaju na povratak Kine kako bi 2023. gurnuli industriju u celini na pozitivnu teritoriju - verovatno oko 5% iako će neki brendovi, kao što su "Hermes" i "Šanel", proći bolje od drugih, jer se procenjuje da su njihovi bogatiji ciljni potrošači bolje izolovani od makroekonomskih vetrova.

"Izgleda da luksuzna industrija nadmašuje potrošačko tržište u celini u Kini, ali znate, zaista, skoro kod svih sa kojima razgovarate, postoji nivo neizvesnosti", rekla je Amrita Banta, izvršni direktor kompanije "Agiliti".

U Kini se nakit pojavljuje kao najtraženija kategorija proizvoda, nadmašujući obuću, kožnu galanteriju i odeću, a satovi takođe beleže veliku prodaju.

Što se tiče dodataka i odeće, "Šanel", "Dior" i "Balenciaga" su zabeležili najveći rast prodaje u poslednjem tromesečju.

Na usporavanje potrošnje u Sjedinjenim Državama u velikoj meri utiču poskupljenja, visoke kamatne stope i pooštreni uslovi kreditiranja. Ti faktori neproporcionalno utiču na  luksuzne kupce koji lako mogu da žive bez još jedne Guči torbe ili patika od 900 dolara.

U Kini, luksuzni potrošači su mlađi nego u ostatku sveta sa prosečnom starošću od 28 godina, a to su kompanije videle kao pozitivno za budući rast. Ipak,  rastuća nezaposlenost među mlađom generacijom – stopa nezaposlenosti mladih u Kini popela se na 21,3% u junu sa 20,8% u maju, što je novi rekordni nivo – mogao bi da izazove probleme u regrutovanju novih potrošača, unutar vrhunskih brendova luksuznih proizvoda i van nje.

Podaci "Morgan Stenlija" pokazuju da neki luksuzni igrači, uključujući "Ričmond", već ostvaruju oko 40% globalnih prihoda u Kini, izazivajući zabrinutost zbog prevelikog oslanjanja na jedno tržište, posebno ono koje se široko smatra geopolitičkim žarištem u budućnosti.

Ervan Ramburg smatra da je jedna od prednosti pandemije to što su evropski luksuzni brendovi počeli da obraćaju više pažnje na lokalne klijente, što ih potencijalno čini manje ranjivim na rizike poslovanja u Kini u odnosu na 2019.

"To znači da je sektor koji je pre 25 godina bio usredsređen na Japan, a pre kovida orijentisan na Kinu, sada više igra na globalno bogatstvo, a ne samo na jednu nacionalnost, što je dobro", rekao je Ramburg.

Međutim, imajući u vidu stvaranje bogatstva i u Kini i u SAD i kulturno buđenje luksuza u poslednje vreme u ovoj drugoj, ova dva tržišta bi trebalo da nastave da predstavljaju najveći deo rasta.

image