Magazin

Tretjakovska galerija - kolevka ruske umetnosti u samom centru Moskve

"Život ljudi postaje svetliji, lepši i bolji" uz upoznavanje sa umetničkim delima čuvene "Tretjakovke", napisao je jedan posetilac ovog muzeja. I zaista, sa preko 190 hiljada umetničkih dela, Tretjakovska galerija u Moskvi svakodnevno privlači veliki broj ljubitelja kulture i istorije Rusije, a njena misija leži u očuvanju, istraživanju, predstavljanju i popularizovanju nacionalnog identiteta i njegove važnosti u očuvanju tradicionalnih vrednosti.
Tretjakovska galerija - kolevka ruske umetnosti u samom centru Moskve© Canva / bruev

Kada je trgovačka porodica Tretjakov kupila porodičnu kuću u Lavrušinskoj ulici, u kojoj su se tradicionalno nastanjivale trgovačke porodice, počinje i istorija čuvenog moskovskog muzeja Tretjakovska galerija, te davne 1851.godine.

Samo pet godina kasnije, 1856. godine, veliki filantrop i budući osnivač muzeja, Pavle Mihajlovič Tretjakov, otkrio je svoju strast prema umetnosti i kupio dve slike: Šilderovo "Iskušenje" i "Sukob sa finskim švercerima" ruskog slikara Hudjakova, a one su kasnije poslužile kao osnova za dalji razvoj muzeja.

Od lične zbirke do nacionalnog muzeja

Jedanaest godina od kupovine prvih umetnina, Petar Tretjakov odlučio je da u ovoj kući otvori muzej koji je simbolično poneo ime njegove porodice, a kako su se umetnička dela samo nizala, porodica je malo pomalo proširivala i prostor odvojen za muzejske sale - od "rođenja" ideje, do njene realizacije, Tretjakovi su dogradili čak četiri pomoćna objekta.

Tretjakov je sa posebnom pažnjom i ljubavlju birao remek dela ruskih umetnika za svoju kolekciju, a 1892. godine, kada je odlučio da muzej pokloni gradu Moskvi, njegova zbirka brojala je čak 1287. slika, 518 crteža i skica i 9 nestvarnih skulptura.

Sve do Oktobarske revolucije, muzej se zvao Moskovska gradska umetnička galerija Pavla i Sergeja Tretjakova, a 1918. godine, kada je izdat dekret o nacionalizaciji galerije, njen naziv je promenjen u Državna Tretjakovska galerija. Svojom jedinstvenom kolekcijom najvećih ruskih umetnika, Tretjakovka, kako je od milošte zovu, život svojih posetilaca čini ispunjenijim i lepšim, a mlađe naraštaje usmerava ka postizanju civilizacijsih dostignuća.

Tretjakovska galerija - riznica ruske umetnosti sa preko 190 hiljada dela

Umetnička kolekcija Tretjakovske galerije broji preko 190 hiljada umetničkih dela, a mnoga od njih važe za remek dela od istorijskog i religioznog značaja. Među najznačajnijim delima su svakako "Trojica" Andreja Rubljova sa početka 15. veka, "Konjanica" Karla Brjulova iz 1932. godine, "Knjeginja Tarakanova" Konstantina Flavickog iz 1864. godine i Repinov "Ivan Grozni i njegov sin Ivan" iz 1885. godine.

"Trojica", Andrej Rubljov

Do danas se sačuvalo tek nekoliko slikarskih remek dela za koje vrsni poznavaoci umetnosti mogu sa sigurnošću reći da pripadaju legendarnom slikaru Andreju Rubljovu, a "Trojica" je jedna od njih. Ova ikona jedna je od najpoznatijih i najznačajnijih relikvija ruskog slikarstva koja se sve do Revolucije nalazila u Troice - Sergijevoj lavri, da bi nakon nje prešla u posed Tretjakovske galerije.

"Konjanica", Karl Brjulov

Naslukana po specijalnoj narudžbini grofice Julije Samojlove, "Konjanica" je pravo remek delo portreta ovog tipa čijoj su se lepoti divili i italijanski slikari i umetnici tog vremena. U posed porodice Tretjakov ova slika došla je nakon što je Pavle kupio na aukciji na kojoj se prodavalo nasledstvo grofice Samojlove, a od samog početka važi za jedno od najznačajnijih dela Tretjakovske galerije.

"Knjeginja Tarakanova", Konstantin Flavicki

Jedna od prvih slika koje su kupljene za Tretjakovsku galeriju bio je i lik knjeginje Tarakanove koja se predstavljala kao ćerka imperatorke Elizabete. Prema istorijskim spisima, nakon što je razotkrivena, zaključana je u Petropavlovsku tvrđavu u kojoj je, kako legenda kaže, i umrla tokom poplava. Slika Flavickog opisuje upravo njene poslednje trenutke života, a na platnu se jasno može videti i nadolazeća voda, i pacovi koji beže, ali i sav očaj zatvorenice.

Zabranjena slika "Ivan Grozni i njegov sin Ivan", Ilija Repin

Slika Ilije Repina već drugi vek gaji legendu da je car Ivan Grozni u naletu gneva ubio svog sina udarcem u slepoočnicu. Tokom vladavine imperatora Aleksandra III, ova slika je čak bila zabranjena zbog jezivog prikaza ove porodične tragedije, ali je Pavle Tretjakov svejedno kupio. Tek kroz nekoliko godina imepratora su ipak ubedili da je vreme da ovo umetničko delo ugleda svetlost dana.

image