Magazin

TikTok "zapalili" neobični kućni ljubimci: U Kini pomama za mangom, njegove koštice "zlata vredne"

Gotovo preko noći TikTok su preplavili snimci kineske omladine koja je "poludela" za mangom, odnosno njegovom košticom, a trend je otišao toliko daleko da se od njih prave kućni ljubimci. Suludo ili ne, video snimci iz dana u dan imaju sve više pregleda i "stičeva", a korisnici se utkruču čiji će "ljubimac" biti lepši, veći i sređeniji.
TikTok "zapalili" neobični kućni ljubimci: U Kini pomama za mangom, njegove koštice "zlata vredne"© Canva / alexandraivankovich

Društvena mreža TikTok ovih dana iznedrila je još jedan neobičan trend koji (sasvim očekivano) dolazi iz daleke nam Kine. Naime, milenijalci i zumeri odlučili su da, kada već ne mogu imati pravog kućnog ljubimca, uzmu stvar u svoje ruke i uz pomoć mašte i manga sebi stvore jednog, zamišljenog.

Mango ljubimci - novi trend koji je "zapalio" TikTok

Kineska omladina još jednom je iznenadila ostatak sveta svojim "izumom", a ovoga puta u pitanju nisu ni neobični odevni predmeti, ni "nedovršeni stanovi", već nešto totalno drugačije - mango ljubimci, o kojima oni brinu kao o pravim pravcatim četvoronožnim drugarima, češljaju ih, uspavljuju i vode u šetnju.

Kako bi dobili jednog mango ljubimca, potrebna im je samo sveža tropska voćka koju je neophodno oljuštiti kako bi se iz nje izvukla koštica, a za razliku od pravog ljubimca, ovaj je dosta povoljan za održavanje. "Procedura" je i više nego jednostavna: oni izvađeno košticu peru šamponom kako bi odstranili preostale delove manga, a zatim tako opranu košticu suše fenom, "češljajući" dlačice kojima je prekrivena koštica. Kada ona bude potpuno suva, na njoj crtaju okice, nos i usta - "et Voilà", što bi rekli Francuzi - "ljubimac" je spreman! Verovali ili ne, neki ih čak i farbaju i nadograđuju trepavice!

@i_hate_spaghetti

Part two of dying my pet mango seed purple🥭💜

♬ Play Date - Melanie Martinez

Tendencija za "neobičnim" ljubimcima postoji odavno

Naravno, kineska omladina nije "izmislila toplu vodu", a trend posedovanja nestandardnih (veštačkih) kućnih ljubimaca postoji već decenijama. Sedamdesetih godina prošlog veka, u Sjedinjenim Američkim Državama prodavali su se kamenčići - kućni ljubimci, koji nisu bili ništa drugo do obluci kamena sa nalepljenim očima i instrukcijom za korišćenje i "održavanje". Iako zvuči suludo, narod je "poludeo" za njima.

Kasnije, pojavili su se i "Tamagoči" - pikselizovani "ljubimci" koje je većina nas "gajila" sa posebnom pažnjom, a strah da nam ne ugine terao nas je da ga svuda nosimo sa sobom i hranimo u pola dana i noći. Eh, kakva su to vremena bila! Tako da, Kinezi nisu ni prvi, a sigurno ni poslednji koji imaju sulude ljubimce, a nama preostaje samo da sačekamo neki novi talas i nagađamo - a šta je sledeće?

image