Magazin

Stižu dolari: Influenser obradovao obožavaoce i bacio milion dolara iz helikoptera

Ko kaže da novac ne pada sa neba, taj nije imao sreće da se pre par dana nađe u gradiću nadomak Praga, gde su sa neba doslovno pljuštale novčanice. Performans je izveden zahvaljujući češkom influenseru Kamilu Bartošeku poznatijem kao Kazmi, koji je iz helikoptera bacio pozamašnu svotu novca.
Stižu dolari: Influenser obradovao obožavaoce i bacio milion dolara iz helikoptera© Canva / ktsimage

U mirnom gradiću Liza nad Labem, koji se nalazi nedaleko od češke prestonice, pre samo nekoliko dana sa neba je letelo milion novčanica, a svi koji su se u tom trenutku našli tu imali su priliku da novac uzmu za sebe. Baš kako poslovica i kaže: "Ko nađe - njegovo".

Kiša novčanica od jednog dolara

Pre nego što je izveo nezapamćeni performans u kome je sa neba bacio okruglo milion američkih dolara, Instagram influenser koji je javnosti poznat pod preudonimom Kazmi, je na svom nalogu organizovao svojevrsni "kvest" - mozgalicu u kojoj su obožavaoci imali zadatak da dešifruju lozinku koju su tog jutra dobili na mejl. Međutim, ni oni najpažljiviji, najveštiji "gejmeri" nisu uspeli da odgonetnu misteriju koju je Kazmijeva igrica krila.

Ne znajući šta da uradi sa nagradom, Kazmi je jednostavno odlučio da je podeli svima koji su se prijavili za takmičenje, i obećani milion dolara u apoenima od jednog dolara baci sa neba uz pomoć helikoptera. Spektakl je privukao oko četiri hiljade obožavalaca koji su došli u dogovoreno vreme na dogovoreno mesto noseći rančeve i torbe, a poljanu na kojoj se on odigrao su obezbeđivali i policija, hitna pomoć i vatrogasci. Srećom, na licu mesta se nije dogodio ni jedan incident.

Performans je imao za cilj da se podstakne dobročinstvo

Iako bi mnogi rekli:"Ako već nije znao šta da radi sa milion dolara, mogao je pokloni u dobrotvorne svrhe", ideja influensera je bila upravo to - da stanovnicima podigne svest o važnosti dobročinstva. Na koji način? Kazmi je za svaku novčanicu (odnosno milion njih) prikačio i KjuAr kod, čijim bi skeniranjem, oni koji bi ugrabili novac, bili direktno preusmereni na platformu koja se bavi doniranjem novca u dobrotvorne svrhe. Naravno, ovakva akcija izazvala je veliku reakciju javnosti, kako u Češkoj, tako i u svetu, a mnoge javne ličnosti su osudile pokušaj influensera da na ovaj način apeluje na važnost dobrotvornog rada.

image