Magazin

Saturn konačno nije više retrogradan, šta nam to donosi

Saturn je od 4. novembra direktan. Prethodnih pet meseci je reorganizovao našu memoriju. Premeštao je fajlove gde im je mesto, jer su usput pakovani bez procesa i obrade sami nalazili sebi prvo prazno mesto. Zato smo povremeno bagovali, jer je za neka sećanja bilo potrebno više vremena da se srede. Neka je valjalo pobrisati. Napraviti prostor. A sada možemo dalje, brži, efikasniji i bez puno vraćanja na ono što je prošlo.
Saturn konačno nije  više retrogradan, šta nam to donosi© AI generated

Takođe, sada bi mogli da kupimo novo odelo i one skupe kvalitetne cipele. Možda sat, auto? Svakako, vreme je da izađemo iz pidžame, trenerki i neuredne faze. Da vrlo konkretno u meri koju nam budžet dozvoljava podvučemo crtu kao granicu između fantazije i realnosti. I nagradimo onog čoveka u nama koji se budi u šest, ide na posao, plaća račune ali ne zaboravlja više na sebe. Ostvarenja su na kraju naš život. A ne puste želje, snovi i čekanje nečega što se možda ni desiti neće.

Zato ako se ispostavilo da je fizički izgled ono čime smo nezadovoljni - na to se i fokusirajte. Ako je emotivni odnos - nema više odlaganja i pustih želja, fantazija koje vas blokiraju i ne daju da idete dalje. Ako je nezadovoljstvo bilo zbog posla, vera u sebe vam je sada 'restored' (povraćena), pa kada osetite da je momenat krenite ka novim izazovima spremni za još učenja, grešaka, razbijanje predrasuda, izlazak iz zone komfora.

Dok je bio retrogradan, Saturn u Ribama nas je vraćao u onu prošlost sa kojom nismo znali šta da radimo. Koja je visila kao neka nedovršena priča ili tuđ paket u našem dvorištu bez adrese, koji niti bacamo niti otvaramo. Negde je stvarno bila reč o nečemu od pre deset i više godina. Negde o odnosu ili iskustvu od pre možda mesec dana ali koje je imalo snagu opsesije i nije nam izlazilo iz glave pa smo trokirali na svaki pokušaj da ga se oslobodimo na silu.

Umeo je da iz arhiva izvlači davne uspomene sa sve paučinom i prepada nas spoznajom da je u nama toliko toga što ne da nismo završili, nego ni napustili. Samo smo ga zaturili u pogrešan folder i sakrili od sebe. Kao da smo u tih pet meseci živeli svi u paralelnim svetovima. Jednom realnom, i onom drugom koji je neurološki sistem dizao kroz zanos ili strah, slabost ili snagu koju daju lažne slike i predstave o nečemu ili nekome. Sad je s tim završeno i možemo kao i do sad (ili bar do sledeće runde) pogled usmeriti u ono što je pred nama, a ne iza nas.

Sećam se jedne fotografije sa neta - dečak, tu negde sedam-osam godina, ali su njegove oči, tamne i stroge, mirne i duboke izgledale kao da gledam u čoveka od osamdeset godina. Kao da nema toga na ovom svetu što on nije video, nema mesta na kome nije bio, ali ga to nije umorilo ni malo. Već naprotiv, kao da ga je napunilo neumoljivom snagom pred kojom bi se i horde divljih plemena iz nekog prećutnog poštovanja sklonile u stranu.

Tako bih upravo prikazala direktnog Saturna u bilo kom znaku, kao dečaka sa determinisanim, punim života pogledom, makar da je i samog đavola sreo. Rešen da uspe, da PRVO sebe spase. Dok bi retrogradan bio obrnuta slika starog čoveka sa dečačkim očima koji traži nešto što je izgubio, kao lik iz priče 'Sanja' Momo Kapora. Kome kao da nije dovoljno što je star, već mu treba još i da oseti bol, nemoć, poraz na svojoj koži.

Direktan Saturn u Ribama pokrenuo je sada volju koja od početka od kada smo se "daunloadovali" na ovaj svet istrajava u nama svima, ali koja se ne zadovoljava samo time, već bi i da se dokaže sebi, da nešto sagradi, iza sebe ostavi i sebe u ovom svetu muke i nepravde nagradi materijom koliko i zdravljem. Nečim što će da traje i da bude tu da nas podseti da smo nešto uspeli. Da umemo da budemo mudri koliko i neozbiljni, lukavi koliko i pravedni, da volimo koliko i da budemo voljeni, da damo koliko i da od drugih dobijemo a i tražimo kada nam fali.

E sad, kad imate sliku o kome pričamo, nađite tog malog ili malu u sebi bez obzira na to koliko vam je godina. Oni su davno još odlučili i krenuli u ovaj svet potpuno sami. Čak i dok su okruženi porodicom, drugim ljudima, oni su rešeni da se neće vratiti nazad. Da nazad nije opcija. Ni skretanje sa tog puta nije opcija. Na kraju, retrogradan Saturn je vratio sve koje je morao da vrati i koji su ostali bez snage za dalje. Svi koji su pretekli ovom izazovu i odustajanju, sada moraju da gledaju ispred sebe.

Tu smo da rastemo, idemo napred i ne umanjujemo se. Da poštujemo svaki svoj pređen korak, etapu, svaku pohvalu da primimo kao nešto što nam pripada jer smo je zaslužili. Da ne stajemo, nego da nakon jako kratkog uživanja u hvali nastavimo dalje sa još većom odgovornošću. Kao kada neko snimi prvi film i on bude odličan, drugi je svakako mnogo veći izazov.

Tako Saturn gradi i zato je sve lako prvi put. A svaki sledeći projekat, koji će tek govoriti ima li ili ne istrajavanja i dugotrajnosti, biće zahtevniji, jer će nam se na tom putu isprečiti naša lenjost, davanje prednosti drugima (i njihovim odlukama i voljama), odustajanje od učenja, gubitak radoznalosti (zatupljivanje), zavist, lakomost i milion drugih sitnica oko kojih nećemo puno brinuti jer ih imaju i drugi. Ali onda samo čujemo da je neko od tih 'drugih' uspeo u nečemu, realizovao nešto na čemu je dugo radio i sl.

Normalno je da kada je Saturn direktan osetimo ljubomoru, ili da zavidimo drugome ne zato što mu se nešto dobro ispunilo, već što se nije ispunilo i nama. Jedan od njegovih glavnih motivatora uvek je grč u telu koji osetimo kada nam nije svejedno što nešto nismo. Tada se ono dete što je odlučilo odavno da gleda ispred sebe i korača samo napred svojim putem, ljuti na onog odraslog koji je u nekom momentu počeo da zabušava. Zato je sada vreme da se to dvoje suoče pa je neka vrsta internog dijaloga sa sobom - koja liči na svađu sa sobom, preko potrebnu da bi isterali istinu na čelo i sebe same potukli u samoobmanama i izgovorima.

Ali ako smo samosvesni, vrlo dobro ćemo istog momenta znati da smo vođeni komforom, nagonima ili željama ili što su nam male pobede, koje nisu pravi trijumfi, postale dovoljne izbegli vešto put odricanja pa i većih zamaha. No, ne smemo biti nerealni. I svoje uspehe nikako ne umanjivati. Ako je mala šansa da bi baš svako postigao isto što i mi da je krenuo tim putem, onda je preterano očekivanje od sebe razlog disatisfakcije, a ne izostanak trijumfa.  

Vest da su alpinisti prešli par hiljada metara izaziva potpuno drugačiji osećaj divljenja nego pobeda fudbalske reprezentacije kojoj i inače svi dobacujemo sa troseda kako treba da igra. Zašto je to tako? Jedan od razloga je što alpinista donosi odluku svaki put pre nego načini sledeći korak. Nema brzine ni nepromišljenosti. Ni slučajnosti. Mesta za grešku najmanje. On ne razmišlja o tome koliko je ostalo do kraja utakmice. A o tom miru u telu i tenziji u glavi mi sa onog istog troseda ništa ne znamo. Tu više gledamo čoveka kako igra protiv sebe. Stena je tu zarad scenografije da digne dramu. I naravno, bitna razlika je i u tome koliko je profitabilno. Ovde nema fudbalskih transfera od desetina miliona dolara. Žive od sponzorstva, do kojih prvo treba da stignu. Aleksandar Hanold, jedan od najpoznatijih rok klajmbera (penjač po stenama) godišnje zaradi kao prosečan zubar. Zašto to pominjem?

Direktni Saturn iako voli da nagradi sebe i to kako voli, on nije tu zbog para. On je tu zbog dostignuća, zbog toga što je pobedio sebe u narednom izazovu i zato hoće da nagradi sebe. Ta pobeda je njegova nagrada koju svi oni milionski transferi ne mogu da kupe. I najbitnije, ta promena je uvek definitivna u smislu da se na staro ne vraćamo. Samo nastavljamo dalje ili ostajemo tu gde smo stigli. Zato svi oni koji imaju utisak da naprave tri koraka napred pa tri nazad, da se vrte u krug, da napreduju pa im se izmakne tlo te upadnu u krize i anksioznost, nisu se još uvek pošibali sa sobom pred Saturnom kao sudijom. I dalje im je teško da vide svoje greške, samoobmane, ili ih poznaju ali ih zapravo uzdižu, neguju, čuvaju, pa im bude sve više krivo što je drugima dobro. Što drugi idu dalje. Što i njima nije loše kao njima.

Zavist je prva osobina čovečanstva koja pusti krila kada Saturn krene direktno. Zato koliko god da ste bili dostupni drugima i na usluzi za vreme retro Saturna, sada dignite zid ili samo prestanite da odgovarate. Ne dajte da vas drugi umanjuju, da vas vuku dole kada ste taman krenuli uzbrdo. Nema okretanja, neka se snađu, jer svakako će morati sami - pomoć tu i nije nešto važna. Više im pomažete ako im dozvolite da utiču pa otkažete svoje planove zbog njih, jer taj trenutak vašeg odustajanja od sebe je ono što njih raduje. A ne to što ste im tog dana ispričali. Zato preporučujte pomoć koju će morati da plate, da se potrude, ili knjige koje će morati da pročitaju, ili mesta na koja će morati da se dignu i sami odu. Ne možemo baš ništa ni kao roditelj da uradimo umesto svog deteta tako da mi radimo a ono shvata i postaje iskusnije. To je i dalje naše iskustvo. Pa i u roditeljstvu isto važi. Disciplina, strogost, radne navike - sada se fino stiču.

Dakle, da rezimiram: Tema direktnog Saturna je nemanje promene u rešenosti da budemo svakog dana, pa nedelje, pa meseca, pa godine sve bolji. Nemanje promene znači odbacivanje svega što nas tu koči, što nam sprečava da napredujemo, i svega sa čime se moramo potući u miru. Pa ko duže izdrži. Rešenost, doslednost, determinisanost, istrajnost zato jesu Saturnove osobine. Mirno bez promene da bi se promena desila u nama, a sa njom i potvrde, nagrade.

Zato šta god da rešimo sada za sebe, prvo moramo da nađemo taj mir. I baš zato je retrogradan Saturn bio važan period da uvidimo šta nam više nije bitno, bez čega možda moramo. Nepravde se dešavaju sećate se? Ako nečega nema, da li ćemo time da se pravdamo zašto nešto nismo ili ćemo kao onaj koji i bez toga uspeva pobediti sebe. Da li će neka ljubav iz prošlosti postati stena na koju ćemo da se zalepimo onesposobljeni za nov korak ili ćemo možda sa nenormalnim bolom  napraviti korak dalje. Jer da - to možemo. Mnogi su mogli. Saturn samo kaže - pogledaj... vidi koliko njih je to uspelo. On je onaj surovi roditelj koji će da skrati priču i odmah navede najteže primere da se ne bi zadržavali tu previše. Ali i da nam postane jasno da ako mi i ostanemo na onoj steni zakovani, ceo svet je već otišao dalje. Eno, nazire se kraj kolone, ako potrčiš možda ih i stigneš...

 

Saturnovi zadaci sada kad je direktan, po znacima:

Ovan i podznak Ovan

Način na koji Ovan voli da u svakom danu pobedi sebe se suštinski dosta razlikuje od Saturnovog. Ovan sebe tera, ne dozvoljava sebi slabost koja je rezervisana za žgolje i kukavice. Dakle, uvek je tu prisutna neka predstava o tome kakav sam ako ne budem ovo što hoću (npr. 'onda ću biti kao otac', 'kao brat', 'kao Pera, Žika..'). Jer Ovan svoj identitet i gradi tako što je bolji od nekog drugog. Zato će Saturn sada baš Ovna naterati da se suoči sa žgoljom u sebi. Sa svojim slabostima, koje se tiču hvalisanja, 'vidi me!' momenata, jer traži divljenje i aplauz drugih. Saturn vas umoljava da sada sve radite samo za sebe, kao pre interneta. Da se ne zadovoljavate malim pobedama, ali da takođe naučite da budete milostivi prema samome sebe, da ne kinjite sebe. Da praštate sebi i nađete istrajnost za ponavljanje jednog istog sve dok vam ne uspe. Da ne krećete nešto novo jer ono prvo nije išlo.

Bik i podznak Bik

Bikovi vole uspeh i nagrade, pa im u tom smislu ovaj direktan Saturn godi. Ali ih može iznenaditi što su ostali dosta sami. Da se ona mreža ljudi polako raspala, pa više nema koga da pozove kad zaškripi. Pogotovo za nešto starije ovo važi, dok mladima više donosi socijalne krize kao teme prilagođavanja, prihvatanja drugih ili prihvatanja od strane drugih. Kako ostati svoj a biti deo ekipe. Mladima je tu još jači izazov jer društvo može da povuče na svoju stranu, da nametne svoj uticaj. Pobediti sebe značilo bi mirno čekati da se situacija promeni ali ne biti dokon nego non-stop nešto učiti. Starijima - vratiti se zapravo nečemu starom što nas je jednom davno spasilo ili nekom čoveku koji verovatno nema rešenje ali ima istine koje vadi iz rukava kao kečeve i kojima uspeva da niveliše vaše nemire i sumnje, a čekanje učini prihvatljivijim. A kada se promena desi, a desiće se mnogima sa Suncem ili podznakom u Biku, možda ćete se pitati da li ste uopšte i imali neke prijatelje u životu sem ovog jednog koji je sa vama bio od početka do kraja. To će mnoge brakove koji su u krizi spasiti, a nekima obnoviti kvalitetni odnos bilo koje da je prirode.

Blizanci i podznak Blizanci

Karijera i put koji je pred vama nije ni malo lak. Nije strm ali je klizav i lako donosi mogućnost da nakon tri pređena koraka skliznete šest. No, ne predajte se. Morate se navići na novu podlogu, nove uslove, okruženje, očekivanja. Kad padnete ustanite. Ležanje ne pomaže. Vaša slabost koju direktan Saturn u Ribama iskopava i muči vas da se sa njom suočite, vrti se oko toga da li ste i koliko važni. Kako to Blizancima nikada nije bilo bitno da sad svi moraju da vam se dive, da vam plješću? Kako to kod vas sve bude svedeno, upakovano sa najpažljivijom odmerenošću da nekoga ne uvredi, ne prepadne, ne odbije. No, koliko god zadatak delovao težak, rešenje vam je prelako: samo se setite svog detinjstva i sebe kako očima pratite reakcije, uživate u pohvalama i isticanju. Tamo vas je inače vraćao Saturn prethodnih pet meseci. Šta se zaboga desilo pa ste se toliko promenili? Desio se racio koji je počeo da tumači ovaj svet malo više nego da ga prihvata, ali evo prilike da sad malo urazumite razum tišinom.

Rak i podznak Rak

Bacite sidro. Dok se kretao retrogradno Saturn vas je kao brodić vodao unaokolo bilo da ste putovali, viđali se nasumice sa raznim ljudima ili paralelno završavali tri posla. Sada je vreme da se zaustavite i uhvatite jednog ali vrednog. Šta ako okruženje ne možete da promenite? To je to, prihvatite i u takvom okruženju sa baš tim ljudima takvim kakvi su počnite da gradite. Ako i ne ide, i to je u redu. Samo ne odustajte jer onda će sumnje biti sve više kao i pesimističkih vizija posla, sveta, naroda, a sve manje optimizma. Saturn je optimizam sakrio od vas kao u onom starom vicu kada otac sinu koji studira medicinu stavi sto evra u knjigu koje će sin naći samo ako bude čitao kao da ih nikada neće dobiti. Optimizam dolazi iznenada, vera se tada utvrđuje u ono ko jeste i šta vam je sledeći korak, ali i tu se ne precenjujte. Ne žurite i ne prelećite, ne zalećite se. Tek kada jedno bude gotovo pređite na drugo. Sada samo mir i sidro. I onih 'sto evra' koje vas čekaju negde. Tako blizu, a tako daleko.

Lav i podznak Lav

Problemi se nekada guraju pod tepih, u vašem slučaju najčešće zbog stida, javne bruke, što ćete dostojanstveno prećutati i nastaviti dalje kao pravi general koji podnosi poraze na nogama. Tako su i oni pre vas, tako i vi. Ali Saturn u direktnom hodu vas poput reke vrti u krug i ne da vam da idete dalje dok nešto iz sebe prosto ne otpustite. Nešto od onih 564 stvari koje samo vi znate, koje ni u snu ne biste olako podelili sa drugima. Verujem da je Lavova najmanje na grupnim terapijama. Muški predstavnici mogu bukvalno da se zatvore, jer im je tako 'lakše'. Dok ne dođe Saturn u prirodnu osmu kuću kao sad i krene da izbacuje tajne, sve što bi da se ne zna na sve strane u mlazovima. Kada biste samo znali koliko bi vas jedna kazna u životu spasila, možda biste joj poleteli u zagrljaj. Tada sve to što smatrate porazom, felerom, manom, slabošću se oslobađa vašeg despotizma jer odgovornost nikada niste prihvatili do kraja, uvek je to imalo veze sa još nekim, nečim... Treba više da se družite sa Strelčevima. Oni će vas naučiti kako se lako bude kriv, a kad treba i luzer. I nastavi dalje sa osmehom i optimizmom kao da su upravo dobili džek pot. Niko ne želi da gubi, donosi loše odluke ili da oseti stid, ali sve to je povremeno neminovno. Vas konkretno krivica, odgovornost (kao uzrok-posledica) oslobađa tajne koja vam stoji kao Kineski zid na putu do toga da budete autoritet. Prelomite i nastavite dalje ka tronu. Osim ako niste već postali Koza Nostra.

Devica i podznak Devica

U vezi je sada momenat kada svako odlazi na svoju stranu ili se prelazi na fazu B - zajednički život, što traži mnogo više odgovornosti, truda, odricanja. Ako ste u braku, ovo je momenat kada vi i partner ne treba jedno drugome da smetate, nego da poštujete odluke koje donosite svako za sebe. 'Ali kako je mogao...' Mogao je. Isto kao što ste i vi mogli pa i uradili. No, tu baš niste samokritični. I to samo tu. Tu ste reciprocitetni. A za sve ostalo samokritični, tek da nadoknadite i napravite balans. Umesto da kinjite sebe, bolje zajedno sa partnerom i pre bilo kakve rasprave, razgovora detektujte gde se krije vaša sebičnost. Jer zna Saturn da smo svi sebični i da svako ima neku agendu. Emotivni odnosi su način na koji svaki put postajete zreliji. To što je vama nagrada od direktnog Saturna može se ticati upravo onoga što svi na svetu žele - ljubav. Ali morate pobediti potrebu da kod druge osobe nalazite mane, a svoje ne tražite. Tek kada ideja da je za vas neko bolji bude argumentovana promenom kod vas samih koja je očigledna svima, to se onda može i dogoditi.

Vaga i podznak Vaga

Posao je važan. Niko nije rekao da nije. Svakodnevnica traži jasan raspored i ljubav ka dužnostima i rutini. Sve ste već skoro uredili da tako i bude. Možda ste i navike promenili one loše, i sada ste boljeg psihofizičkog stanja. Ako niste - sada ćete verovatno i to. I nije da nemate želje, oduvek ste ih imali. I neke romantične snove. Ali sada dok je Saturn direktan, kad god se ozbiljno bacite na planove, realizacije, šta bi sve mogli i hteli, u vas se useli najpre sumnja a za njom i seta. Odjednom, lakše vam je da vidite sve što nije moguće, što ne verujete da će moći, sve u šta sumnjate. Negacija kao način razmišljanja koja momentalno oduzima volju i diže talase koji će entropijski pobrisati sve ono na čemu ste možda radili danima ili o čemu ste mislili. Kod vas je taktika sada praviti sitne korake i raditi istu stvar svaki dan (ako je moguće u isto vreme). Disciplina vaše kreativnosti je nužna da ne bi zauvek ostala talenat koji nije samo umeo da dođe do strukture. Za početak uvedite da umesto dosadašnjeg "Ne bih to jer.." i sličnih racionalnih razloga zašto mislite da nešto nije dobro ili dovoljno, ili zašto ste protiv bilo kakve promene kažete: "Razmisliću..." ili "Videću..." Samo toliko. Pravite sebi prostor. Mnogo ste se stisli. Takođe nađite pomoć, asistenciju za poslove koje ne morate vi da obavljate.

Škorpion i podznak Škorpion

Ljubav je uvek lepa, čak i kada se svađamo, i kada nismo zajedno, i kada smetamo jedno drugome jer bismo nekada da smo sami - ljubav je uvek lepa ako se stvarno volimo. Isto tako, ljubav je uvek na silu ako se i smejemo dok pričamo, ako se držimo za ruke, ako izlazimo sa zajedničkim prijateljima, ako se u stvari ne volimo. Direktan Saturn u Ribama u vašem petom polju je upravo to - oni što se vole svađaće se, izlaziti u arenu sa svojim prirodama koliko god da su različite pa će i konflikti dva ega biti prirodno češći, ali ne nužno toksični. Čak u više slučajeva zdrav sukob kojim se po nekim zakonima prirode odmeravaju dve vere u ljubav koja je jača. A oni što se baš toliko i ne vole, osećaće sve više tu samoću u vezi kako ih odnosi pa bivaju odsutni, lutaju pogledom kao da nešto traže. Izbegavaju malo po malo, sve dok se ne udalje dovoljno da mogu lakše da se rastanu. To se zove kriza. Ako ste u braku dugo, onda to može biti i kriza srednjih godina, monotonija koja vas ubija (verovatno ništa više nego partnera) pa samo gledajte da ne napravite haos pogotovo u martu i aprilu kada Venera i Mars budu takođe tu. U pogledu ambicija sa druge strane, ovo je jedna od najboljih postavki za ozbiljnije projekte, samostalni biznis, dobijanje funkcija i slično.

Strelac i podznak Strelac

Sada kada ste u prethodnih pet meseci upoznali i onu svoju nežnu stranu, i to da možete da pustite puno suza, i da vas dirne i neka obična pojava, vreme je da svima kažemo ko je najnostalgičniji znak oduvek. Vešto skriven iza Rakova i Riba, Strelac odnosi pobedu za čitavih sedam hiljada metara. Ko je ikada sreo Strelca koji se ne osvrće na to kako je nekada bilo, ne priseća anegdota, čuva od zaborava imena, mesta, ljude, rečenice, pokušava da se trka sa vremenom. U tom smislu je Saturnov direktan hod kroz vašu četvrtu kuću ono mesto koje će konačno imati ideju kako svu tu nostalgiju organizovati. Kako je u pitanju privatno polje horoskopa, ništa ni ne mora da se dešava van doma. Možda da uramite neke drage fotografije i stavite ih na zid umesto tih filmskih postera i avangardnih crteža. Možda da baš uspomenama i svemu najdražem sada date posebno mesto. Najuzvišenije, najposebnije, istaknuto. Da svako kada dođe u vaš dom to bude prvo što će da primeti. To je vaš žurnal, Si-Vi, lična karta. To je vrednost koju naravno da želite da čuvate. To je vrednost koju želite da bude još i u budućnosti. Zato će mnogi od vas prestati da automatski brišu sve kako prođe, jer dosta se trčali i bežali od uspomena, sećanja, nežnih trenutaka i gejzira sreće koji su se i te kako desili. Da, vi ste svetu i rekli da je tuga samo znak da nam je žao što se nešto lepo završilo, ali ste prvi prestali da tugujete i počeli da bežite ka sledećem, samo da trka nikada ne prestane. Za vas u tridesetim bez porodice, ovo je momenat kada 'stati' može da znači naći mesto uz nekoga. I onda na dalje, trajati...

Jarac i podznak Jarac

Sve što je zakonska dužnost, pravilo i propis - ispoštovaćete. Vodite računa da ne kasnite sa obavezama koje vas vode lako napred, a kasnićete samo ako zaboravite. A zaboravićete samo ako ste svesni da tome nema kraja i da kad jednom napustite lakoću i snalažljivost kao način postajete kao agent iz Men in Blek koji ulicama Njujorka juri vanzemaljce i piše im kazne. Ne biste da se zamerite - ni bratu ni komšiji. Ne biste da ljudi kažu da ste se promenili. To bi čak bila uvreda! A opet, kao da je promena ono što baš dolazi. Ali potrdudićete se da je diskreditujete. Što vam bude bilo bolje, više ćete u društvu praviti fazone na svoj račun ili se sprdati na račun kolega. Nastojanje da izmamite smeh i da niko ne pomisli da ste sad vi nešto što niste. Ali dragi Jarčevi, samoća je ubačena u startu u vaš algoritam. Kao neminovnost u progresu, neophodnost za rast. Ta samoća nije usamljenost već više liči na izolaciju koju nam u životu upravo donosi status ili materijalna moć ili nešto treće. Pa se više ne družimo sa onima sa kojima smo se družili ili napuštamo taj kraj jer sad možete da priuštite i nešto bolje za sebe. Dakle, idete na sledeći nivo i to traži neka napuštanja.

I ima neke tajne veze između Jarca i ulice. Čak više nego kod Blizanaca i Strelca. Možda zato što je ulica dom svih nezbrinutih, što je najbolja škola onoga što kasnije vidimo u životu. Možda zato što je ulica mesto gde su vam se najmističnije, najneverovatnije stvari desile, gde ste se sretali sa najzanimljivijim likovima. Ulica kao vaš tajni identitet koji vam uvek pomogne da se razbistrite i do sebe dođete. Tu će vam biti sada dobro, a ako vam se posao tiče transporta, trgovine i saobraćaj generalno - tajming je odličan za širenje tržišta ili saradnje sa velikima.

Vodolija i podznak Vodolija

Bila bi stvarno šteta da propustite ceo tranzit Saturna u Ribama dok ide kroz vašu drugu kuću a da neki talenat, bilo stari ili novootkriveni, ne isprobate kao posao. Mogao bi to biti radikalan triger za promenu u karijeri i budućnosti koji je eto možda krenuo iz inata, opklade ili čiste dosade. No, važno je da krene. Jer Saturn iako predstavlja restrikcije i stagnacije, blokade i čekanje, on se kreće, samo mu se ne žuri, nema nestrpljenja, hira i ne plaši se da će nešto da propusti ako ne iskoristi odmah sad sve. A kako obično biva, kada obruč krene da se steže (u vašem slučaju finsnijski) ideje se rađaju. Što je manje materije u džepu to je više ideja u glavi. I hrabrosti koja je potrebna za takve radikalne poteze. Za ljubav je ovo vreme plodnosti pa možda samo treba biti uporan.

I kao što u retrogradnom hodu Saturn ovde može povući novac sa računa i zatvoriti ga, ovde se račun otvara, kredit diže, firma regsitruje, pogotovo ako se bavi profitom (poput poreske) ili građevinom. Mršavljenje i gubitak apetita, više izraženo kod senzitivnijih.

Ribe i podznak Ribe

Važne stvari se dešavaju kada Saturn ide istim znakom gde je i Sunce. To je slika krunisanja. Mladi kralj je od sada dovoljno zreo, stasao za odgovornije uloge. Lakoća u prihvatanju okolnosti i dosledno rešavanje obaveza po spisku prioriteta. U Diznijevoj bajci, Mala sirena je morala da se zaljubi i da joj taj neko izjavi ljubav pa da postane svesna svoje fizičke realnosti (dobije noge). Kod vas prva kuća koja se odnosi na fizikus nema tako težak uslov. Ali je donekle slično. Neko mora da poveruje u vas. Zato sada dobro slušajte šta vam drugi govore, i pohvale, potvrde, podršku ne uzimajte zdravo za gotovo jer za posvećenje je potrebna duboka vera. U suprotnom vi primite sve to ali nekako usput, i tako usput ga i izgubite. Bilo da se radi o pozitivnoj promeni izgleda zahvaljujući treninzima na koje ste krenuli, bilo o odlukama koje ste povukli na poslu ili nekoj privatnoj transakciji, relaciji sa drugima i sl. Da bi nešto trajalo i stvarno vas sa jedne obale odvuklo na drugu, novu, daleku, potrebno je da u sebe verujete onako kako drugi veruju u vas. A to nije lak zadatak, pa izvolite! Nekim Ribama se zaista do kraja 2025. godine smeši daleka nova obala na drugom kraju sveta.

image