Magazin

Psihologija poslovnog odnosa: Kako primeniti koncept 'pet jezika ljubavi' na radnom mestu

Da bi partnerski odnos opstao, važno je da umemo da govorimo pravilnim jezicima ljubavi, da obe strane razumeju šta je potrebno da bi se održala harmonija i međusobno poštovanje. Decenijama se o pet jezika ljubavi - kvalitetno vreme, reči odobravanja, pokloni, usluge i fizički dodir - govori isključivo u romantičnom kontekstu, ali da li ove jezike možemo primeniti i na radnom mestu? Odgovor psihologa je: da.
Psihologija poslovnog odnosa: Kako primeniti koncept 'pet jezika ljubavi' na radnom mestu© Pexels/fauxels

Osnova jezika ljubavi na poslu je zahvalnost i pokazivanje poštovanja. Psiholozi su za "Hafington post" objasnili da su zdravi međuljudski odnosi na poslu neophodni za produktivnost i dobrobit radnika. Radno mesto se može uporediti sa mehanizmima mašina.

"Na primer, mašine imaju delove koji su postavljeni blizu jedni drugih, što dovodi do trenja, tenzije, toplote i varnica. Bez ulja koje će da podmaže ove delove, mašina troši mnogo više energije nego što je potrebno. Isto tako, osim što dovodi do pozitivnih emocija, zahvalnost u poslovnom timu pomaže svima da međusobno sarađuju i postignu željene ciljeve," rekao je psiholog Pol Vajt. 

Naučne studije mogu potrvditi da lična osećanja zaposlenih mogu imati veliki uticaj na njihov uspeh na poslu. U jednom istraživanju iz 2012. godine, naučnici su otkrili da 93 odsto zaposlenih u ispitanoj firmi, koji su rekli da se osećaju poštovano, imaju veliku motivaciju da daju sve od sebe dok rade, a 88 odsto je opisalo da se osećaju angažovano. Unutar navedene grupe, samo 21 odsto je reklo da planira da traži novi posao u narednoj godini. Dakle, osim što pomaže poslu, radnici koji su zadovoljni se lakše mogu skoncentrisati na najvažnije izazove, umesto da brinu o detaljima koji nisu uvek prioritet. 

Pet jezika ljubavi na poslu imaju slične nazive kao i oni koji se primenjuju u ljubavnim odnosima, ali se drugačije primenjuju. U njih spadaju: reči odobrenja, kvalitetno vreme, "opipljivi" i "neopipljivi" pokloni, prikladan fizički dodir i usluge.

Reči odobrenja

Bilo da se koriste u razgovoru ili pisanim putem, reči pohvale za dobro obavljen posao ili čak pojedine osobine zaposlenih koje mogu da donesu dobre rezultate (pedantnost, empatija, sposobnosti komunikacije...), reči odobrenja su veoma efikasna "nagrada" za one kojima ovaj jezik ljubavi odgovara. Najvažnije je da ove reči budu jedinstvene za onog kome su upućene, kako bi pojedinac znao da se njegov uspeh i trud primećuju.

Kvalitetno vreme

U zavisnosti od firme, kvalitetno vreme među zaposlenima može da ima nekoliko verzija. Neki od očiglednijih primera su proslave, događaji za tim-bilding ili čak zajednička putovanja, ali kvalitetno vreme ne mora nužno da bude samo izvan radnog mesta i vremena. 

Nekada je dovoljno da menadžer ili direktor odluči da provede nekoliko minuta da nasamo porazgovara sa zaposlenim o njegovom napretku, budućim planovima i ciljevima... Ovakav razgovor se može obaviti uživo ili virtuelnim putem i osim što predstavlja produktivan korak ka završavanja zadataka, pokazuje radnicima da su njihova uloga i vreme koje ulaže u posao poštovani i uvaženi. 

"Opipljivi" i "neopipljivi" pokloni 

Povod za "opipljiv" poklon je najčešće rođendan, ali nekada može biti i nagrada za veoma uspešno završen projekat. Dovoljno je da to bude mali znak pažnje, kao što je cveće/torta, a još veći uticaj može imati predmet koji zaposleni posebno voli (određena vrsta hrane, pića). Ipak, ljubavni jezik davanja poklona ne mora uvek biti materijalan, već to može biti i davanje vremena. Davanje dodatne fleksibilnosti oko radnih sati, pauza, smena može biti veoma značajan, neopipljiv dar.

Psiholozi dodaju da vreme kao poklon može biti sjajno, jer zaposleni tada može da se bavi svojim ličnim životom i obavezama, što doprinosti generalnom zadovoljstvu kada se vrati na radno mesto i oseća se rasterećeno i ponovo spremno na rad.

Prikladan fizički dodir

"Mnoge studije pokazuju da fizički dodir, (unutar zdravih granica, u prikladnim situacijama) može biti veoma značajan ili da čak pruža efekat isceljenja," objašnjava Vajt. Najbolji primer mogu biti "spontana slavlja", kao što je zagrljaj ili rukovanje nakon zajedničkog uspeha u radu. Nekima ova vrsta bliskosti može biti veoma dragocen znak da su dobro obavili posao i da su deo zajednice. Ipak, najbolje je proceniti granice zaposlenog i zapamtiti da imamo pravo da odbijemo bilo koju vrstu fizičkog kontakta, ako ga ne želimo. 

Usluge

Obavljanje usluga kao jezik ljubavi na poslu pokazuje drugome da nam je stalo do njihovog zalaganja, truda i vremena, ali i da smo spremni da ih podržimo kada je to potrebno. Neki od primera su "uskakanje" kada drugi nema dovoljno vremena da završi određen zadatak ili kada je očigledno da se ne snalaze u određenom poslu. Ove vrste usluga ne moraju uvek biti vezane za rad, već to mogu biti ponude za zajednički ručak, donošenje kafe ili poslastice iz prodavnice...

Na ovaj način se međusobni odnos može učvrstiti unutar tima, što će sigurno doneti uspeh u saradnji i ciljevima kompanije.

image