Srbija i Balkan

Specijalistička obuka vojnika na služenju vojnog roka generacije "mart 2024" (FOTO)

Vojnici se u ovom segmentu individualne obuke – u kabinetima, na poligonima i u terenskim uslovima – osposobljavaju za poslužioce na različitim vrstama kolektivnog naoružanja i stiču znanja i veštine za specijalnosti službi logistike, telekomunikacija i atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO), navode iz Ministarstva odbrane
Specijalistička obuka vojnika na služenju vojnog roka generacije "mart 2024" (FOTO)© Министарство одбране Републике Србије

U centrima za obuku Vojske Srbije u toku je realizacija individualne specijalističke obuke vojnika na služenju vojnog roka generacije "mart 2024", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Cilj obučavanja u ovoj fazi, koja dolazi nakon individualne osnove obuke, je praktično osposobljavanje vojnika za vojnoevidencione specijalnosti za koje su regrutovani, odnosno za izvršavanje zadataka u okviru svog roda ili službe", navodi se u saopštenju.

Vojnici se u ovom segmentu individualne obuke – u kabinetima, na poligonima i u terenskim uslovima – osposobljavaju za poslužioce na različitim vrstama kolektivnog naoružanja i stiču znanja i veštine za specijalnosti službi logistike, telekomunikacija i atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO).

Kako navode iz MO, specijalistička obuka pomenute generacije vojnika biće okončana krajem juna, nakon čega će biti proverena njihova osposobljenost za izvršavanje individualnih vojničkih zadataka. Potom sledi kolektivna obuka i aktivno uključivanje u život i rad jedinica Vojske Srbije.

Za to vreme vojnici se mogu prijaviti za prijem u profesionalnu vojnu službu i proći neophodnu proceduru, čime će steći uslove da odmah po završetku vojnog roka stupe u stroj profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, dodaju iz MO.

image