Srbija i Balkan

Taktička vežba "Vihor 2024": Prisustvovala rukovodstva Srpske i CG, Vučić komandovao početak i kraj

Vežbi prisustvuje i komandant Kfora Ozkan Ulutaš, koji je došao na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića

Združena taktička vežba s bojevim gađanjem "Vihor 2024" na privremenom poligonu "Pešter" završena je uz odobrenje predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića.

Vojnoj vežbi Vojske Srbije prisustovalo je i najviše rukovodstvo Republike Srpske, predsednik Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Radovan Višković i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, kao i predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i predsednik DNP-a Milan Knežević.

Združena taktička vežba s bojevim gađanjem "Vihor 2024" počela je nakon što je major Đorđe Simić predao raport, predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću, koji je komandovao početak. 

Brigadni generala Siniša Stašević naveo je da se Združena taktička vežba izvodi po temi izvođenja napadne operacije. Vežbu izvodi druga brigada kopnene vojske, ojačana delom jedinica Vojske Srbije. Vežbajuće jedinice napadnu operaciju izvode u sadejstvu i podršku dela jedinica ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Stašević je rekao da će u toku izvođenja vežbe moći da se vide borbene mogućnosti i efikasnost dela naoružanja i vojne opreme koja je odnedavno u operativnoj upotrebi.

"Izvođenjem vežbe prikazaćemo odlučnost, uvežbanost i vatrene mogućnosti snaga Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje. Visok nivo sadejstva Združeni snaga u izvođenju složenih vatrenih zadataka i borbene mogućnosti novo uvedenog naoružanja", rekao je brigadni general.

Angažovano je više hiljada pripadnika Vojske Srbije i više od 500 sredstava naoružanja i vojne opreme.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za saradnju sa medijima predsednika Republike, taktička vojna vežba počeće u 12 časova na Privremenom poligonu "Pešter", a  prisustvovaće joj najviši zvaničnici Vlade i Vojske Srbije.

Pored njih, prisustvuje i komandant Kfora Ozkan Ulutaš, koji je došao na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića.

To je prvi put da jedan komandat Kfora, međunarodnih mirovnih snage pod vođstvom NATO, zasnovanih na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, prisustvuje prikazu sposobnosti Vojske Srbije.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević najavio je uoči vežbe da će tokom "Vihora 2024"  po prvi put biti prikazani mnogi sistemi naoružanja, među kojima, kako je rekao, ima i onih najsloženijih, najbitnijih, najskupljih i najubojitijih.

Na vežbi će učestvovati kopnena i vazduhoplovna komponenta Vojske Srbije i specijalne snage, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva vežba je jedna od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela.

Angažovano je nekoliko hiljada pripadnika Vojske Srbije iz Generalštaba, Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Komande za obuku, Garde i specijalnih jedinica – 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade i Odreda vojne policije specijalne namene "Kobre", koje su u okviru združene vežbe "Vihor 2024" angažovane na izvođenju protivterorističke operacije.

Na privremenom poligonu "Pešter" Vojska Srbije angažovala je više od 500 sredstava naoružanja i vojne opreme, od kojih više od 50 modernizovanih sredstava i sredstava u razvoju, poput izviđačke bespilotne letelice "pegaz", drona malog dometa "vrabac", naoružane bespilotne letelice kratkog dometa "senka", drona kamikaze "osica", naoružanog drona "obad", kao i naoružanog mini kvadrikoptera "komarac".

U realizaciji taktičkih i vatrenih zadataka upotrebljeni su tenkovi M-84 i T-72M, borbena oklopna vozila BOV OT, "miloš", "lazar-3", MRAP, samohodna haubica 155 mm "nora-B52", modernizovani i digitalizovani višecevni lanseri raketa "oganj" i vozila "hamvi". Na vežbi se koristi i modernizovani radar "žirafa".

Kada reč o letelicama Ratnog vazduhoplovstva, tokom "vihora" su angažovani avioni MiG-29, modernizovani "orao", "super galeb G-4", helikopteri Mi-35M, Mi-17, H-145M, "gama" i transportni avioni CASA C-295 i An-26, kao i daljinski pilotirani vazduhoplov CH-95.

Tokom uvežbavanja prikazani su i protivvazduhoplovni sistemi FK-3, PASARS i "pancir-S1", kao i sistem za detekciju i ometanje bespilotnih vazduhoplova "repelent".

image
VV inauguration
banner