Magazin

Studija: Mađioničari imaju manji rizik od razvoja mentalnih bolesti nego drugi umetnici

Znamo da kreativni tipovi ličnosti često imaju "unutrašnje bitke", koje im pomažu u stvaralaštvu, ali nova studija je pokazala da jedan specifičan tip umetnika ima manji rizik od razvijanja problema sa mentalnim zdravljem. U pitanju su mađioničari, a istraživači su odlučili da prouče koju vrstu "magije" koriste da bi sačuvali zdravnje svog uma.
Studija: Mađioničari imaju manji rizik od razvoja mentalnih bolesti nego drugi umetnici© Pexels/Tolga Aslantürk

Interesantno je da su rezultati pokazali da kategorija umetnika, čiji je posao da stvaraju izluzije i "izvrću" realnost, zapravo ima stabilnije stanje uma nego drugi umetnici u stvarnom životu.

U studiji engleskog Univerziteta Aberistuit tim psihologa je ispitao skoro 200 mađioničara, u starosti od tinejdžerskog doba, pa sve do 90 godina. Tim je uporedio analize sa prethodnim ispitivanjima drugih vrsta umetnika i "običnih" ljudi. Pokazalo se da su mađioničari imali mnogo manje verovatnoće da razviju određene probleme sa mentalnim zdravljem, kao što su halucinaije ili kognitivna dezorganizacija, prenosi "Gardijan".

"Naša istraživanja pokazuju da među mađioničarima ne postoji visok nivo mentalnih poremećaja, što znači da je veza između kreativnosti i psihopatologije mnogo kompleksnija nego što smo mislili," rekao je autor studije Gil Gringros.

Dodao je i da su mađioničari imali najmanje ocene u kategorijama "impulsivnog nekonformizma", osobina koja se vezuje sa antisocijalnim ponašanjem i nedostatkom samokontrole. "Ovakva osobina je važna za ljude kao što su pisci ili komičari, čiji rad mora da ide protiv konvencionalnog. Mađioniari takođe mogu da pređu određene granice, ali mnogi od njih uglavnom ponavljaju iste trikove, bez potrebe za uvođenjem inovacija," objašnjava Gil.

"Jedna od prvih stvari koju rdimo kada se međusobno upoznajemo je deljenje detalja o sebi: na primer, kako smo počeli da se bavimo mađioničarstvom. Vrlo je često da muški mađoničari počnu karijeru između 8 ili 14 godina, kako bi pobedili određene nesigurnosti u društvu," objašnjava mađioničar Sara Krason, koja je učestovala u studiji. Ona smatra i da je osećaj podrške unutar bilo koje zajednice mađioničara veliki faktor, koji utiče na blagostanje ovih zabavljača.

"Na primer, možda bi verovali da ih školski nasilnik neće povrediti ako mu pokažu dobar mađioničarski trik," dodala je. Drugim rečima, magija je bila način za dobijanje pozitivne pažnje od drugih i razvijanje samopouzdanja u adolescentnom dobu, što može doneti benefite za mentalno zdravlje u kasnijim godinama.

Krason dodaje da mađioničari moraju imati bistar i stabilan um poput matematičara i naučnika, jer je potrebna velika preciznost za trikove, te da "svaki mali pokret i svaka reč imaju značenje".

image