Magazin

Smenjeni tvorac kompanije "Open AI" sada radi za "Majkrosoft": Misija se nastavlja

Samo dva dana nakon što je iznenadna vest o smenjivanju Sema Altmana sa pozicije izvršnog direktora kompanije za veštačku inteligenciju "Open AI" šokirala javnost, sada je poznato da se Altman i suosničač kompanije "Open Ai", Greg Brokman, pridružuju "Majkrosoftu". Pored novog poglavlja za predvodnike razvoja veštačke inteligencije u svetu, Mira Murati, Albanka koja je preuzela ulogu privremenog izvršnog direktora kompanije "Open AI", sada je smenjena sa pozicije.
Smenjeni tvorac kompanije "Open AI" sada radi za "Majkrosoft": Misija se nastavljaGetty © Justin Sullivan

"Misija se nastavlja", napisao je Sem Altman na platformi Iks, čime je potrvdio da zajedno sa kolegom i suosnivačem kompanije "Open AI", Gregom Brokmanom, odlazi u "Makrosoft".

Altman je otpušten iz kompanije "Open AI" u petak, nakon što je odbor rekao da više nema poverenja u njegovu sposobnost da nastavi da vodi kompaniju. Iako su se tokom vikenda vodili pregovori o potencijalnom vraćanju Altmana u "OpenAI", izvršni direktor "Majkrosofta", Satja Nadela, najavio je da će mu se Sem Altman i Greg Brokman pridružiti i da će da predvode "Majkrosoftov" novi napredni istraživački tim za veštačku inteligenciju.

"Izuzetno smo uzbuđeni što možemo da podelimo vest da će se Sem Altman i Greg Brokman, zajedno sa kolegama, pridružiti "Majkrosoftu", kako bi predvodili novi napredni istraživački tim za veštačku inteligenciju", objavio je Nadela na platofmi Iks. "Radujemo se brzom napretku, kako bismo im obezbedili resurse potrebne za njihov uspeh."

Javnost je prvobitno bila iznenađena Altmanovim odlaskom iz kompanije "Open AI", jer ubrzo nakon što je Altman lansirao Čet GPT, veštačna inteligencija je postala velika tema u svetu i počela je naglo da se razvija. Altman je u nedelju na platofrmi Iks objavio fotografiju na kojoj drži karticu za posetioce, pored čega je napisao: "Ovo je prvi i poslednji put da ovo nosim". Korisnici platforme su zaključili da objava znači da će Altman do ponedeljka povratiti poziciju izvršnog direktora "Open AI" ili da se više nikada neće vratiti u kompaniju.

Sada je jasno da se opredelio za novo poglavlje koje počinje u "Majkrosoftu", kompanija koja je od 2019. godine uložila milijarde dolara u "Open AI", a pretpostavlja se da iznos trenutnih investicija broji oko 10 milijardi dolara.

Odmah nakon odlaska Altmana i Brokmana iz "Open AI", na privremenu poziciju izvršnog direktora je postavljena Mira Murati, glavni tehnološki direktor firme. Prema "Njujork tajmsu", ovu poziciju je sada preuzeo Emet Šir, suosnivač i bivši direktor video platforme "Tvič (Twitch)". Emet je svoju novu poziciju pre nekoliko sati potvrdio preko objave na svom Iks profilu: "Danas sam dobio poziv za priliku koja se dobija jednom u životu: da postanem privremeni izvršni direktor kompanije "Open AI". Nakon konsultacija sa porodicom i nakon samo nekoliko sati razmatranja, prihvatio sam."

Smenjivanje Mire Murati je potvrdio i Satja Madela u objavi na platformi Iks: "Ostajemo posvećeni našem partnerstvu sa kompanijom "Open AI" i imamo poverenje u našu mapu za proizvod, našu sposobnost da nastavimo sa inovacijama... Radujemo se što ćemo upoznati Emeta Šira i raditi sa novim "Open AI" liderskim timom."

"Open AI" je počeo kao neprofitna organizacija 2015. godine, a 2019. je restrukturisan i podržao ga je "Majkrosoft" kroz ulaganje milijarde dolara.

image