Magazin

Haljina princeze Dajane prodata za rekordnu cenu od više od milion dolara

Komad odeće je srušio sve rekorde prodaje princezinih haljina na dosadanjšim aukcijama, a u pitanju je večernja haljina sa motivom tamnog, zvezdanog neba. Dostigla je cenu od neverovatnih 1.148.080 dolara, čak 11 puta više od procenjene vrednosti komada.
Haljina princeze Dajane prodata za rekordnu cenu od više od milion dolaraGetty © Len Trievnor

Cena večernje crne, plišane haljine je na aukciji kuće "Džulijens aukšens" premašila iznos od miliona dolara i nadmašila je procenjenu vrednost, koja je iznosila oko 100 hiljada dolara.

Haljina je prodata u kompletu s jastučićima za ramena, plavom suknjom od organdina u stilu balerina, velikom mašnom, lentom i originalnom ilustracijom dizajna. Kreirao ju je marokanski dizajner Žak Azaguri i predstavlja haljinu princeze Dajane koja je do sada postigla najveću cenu na bilo kojoj aukciji u svetu.

Nekadašnja princeza od Velsa haljinu je prvi put nosila u Italiji 1985. tokom kraljevske turneje sa svojim tadašnjim suprugom princem Čarlsom. Ponovo ju je obukla 1986. na koncertu Simfonijskog orkestra u Vankuveru, a balerina stil haljine je bio simbol ljubavi koju je "lejdi Di" imala prema plesu i baletu.

Azaguri je upoznao princezu osamdesetih godina i često je sarađivao sa njom: "Njene posete ateljeu su bile veoma opuštene, volela je da razgovara sa devojkama ovde. Nije tražila da kreiram haljine posebno za nju, znala je da će ovde da pronađe nešto što će da joj se dopadne, što ćemo moći da prilagodimo za priliku na kojoj bi je nosila," piše na zvaničnom sajtu dizajnera.

Prethodni rekord drži njena haljina boje patlidžana, koja je u januaru u aukcijskoj kući "Sotbi" prodata za 604.800 dolara nakon "žestokog nadmetanja".

To znači da je ova večernja haljila prodata po praktično duploj većoj ceni u odnosu na prethodnu kreaciju koja je postigla rekodni iznos. Inače, isti marokansko-britanski dizajner je kreirao i njenu venčanicu 1981. godine.

image