Magazin

Zagađenje negativno utiče na reproduktivno zdravlje muškaraca

Zagađenost vazduha ima veoma negativne posledice po zdravlje svih nas, ali su poslednja naučna istraživanja otkrila da su muškarci veće "žrtve" čestica koje svakodnevno udišemo. Kod jačeg pola se posledice života u zagađenim sredinama odražavaju i na reproduktivno zdravlje.
Zagađenje negativno utiče na reproduktivno zdravlje muškaraca© Canva / JacobH

Na globalnom nivou od posledica zagađenog vazduha svake godine život izgubi preko sedam miliona stanovnika, a 99 procenata svetske populacije se bori sa nekim od simptoma zagađenja. Najveću pretnju po zdravlje predstavljaju RM (particulate matter) 2.5 čestice, koje su čak 30 puta manje od debljine ljudske dlake, i koje nesmetano mogu da prodru u pluća i krvotok ljudi.

Osim najčešćih posledica zagađenja, koje jednako pogađaju i muškarce i žene i sa kojima se susreću gotovo svi stanovnici velikih gradova, sada su naučnici ustanovili još jedan problem, a to je da je reproduktivno zdravlje jačeg pola podložnije negativnim promenama.

Kako RM 2.5 čestice utiču na muško reproduktivno zdravlje

Negativan uticaj RM 2.5 čestica na reproduktivno zdravlje muškaraca otkrio je tim američkih istraživača nakon što su kod tek rođenih beba izmerili anogenitalno rastojanje, odnosno razmak između anusa i genitalija. Ovo rastojanje je marker reproduktivnog zdravlja i usko je povezano sa nivoom hormona, kvalitetom semene tečnosti i fertilitetom kod muškaraca, odnosno sposobnošću stvaranja zdravog potomstva u zrelom dobu, preneo je Gardijan.

"Smanjenje anogenitalnog rastojanja govori o nižoj aktivnosti testosterona u majčinoj utrobi, što se odražava na reproduktivno zdravlje muške dece", istakla je Emili Baret, vodeći autor istraživanja.

Naučni tim se ovom temom bavio punih 13 godina, a u brojnim istraživanjima je učestvovalo oko 700 novopečenih majki i njihovih tek rođenih muških beba iz četiri američka grada - Mineapolisa, Ročestera, San Franciska i Sijetla. Analiziranjem podataka, naučnici su došli do jedne zakonitosti: izlaganje RM 2.5 česticama je usko povezano sa razvojem bebe krajem prvog trimestra. Za muške bebe je ovaj period jedan od najvažnijih, budući da se upravo tada kod njih dešava prvo lučenje testosterona.

"Testosteron je jako važan u razvoju muškog reproduktivnog sistema. Sve što narušava njegovo lučenje kasnije dovodi do ozbiljnih posledica", objasnila je Baret u intervjuu za Gardijan.

Šta su RM 2.5 čestice i otkud one u vazduhu

Prema mišljenju naučnika, razlog za smanjenje anogenilanog rastojanja leži u zagađenju vazduha, odnosno visokom nivou RM 2.5 čestica. Šta su te čestice i kako to da su toliko male, a toliko opasne? Tvrde čestice RM 2.5 su jedan od najrasprostranjenijih i najbolje istraženih zagađivača vazduha, a neprestano izlaganje ovim česticama može imati veoma ozbiljne posledice po zdravlje ljudi. Razvoj malignih oboljenja, hronični respiratorni problemi kao i bolesti kardio-vaskularnog sistema su samo neke od posledica izlaganja zagađenom gradskom vazduhu.

RM 2.5 čestice u vazduh dospevaju na više načina: iz izduvnih gasova autmobila, šumskih požara koji su usled globalnog zagrevanja sve češći, a u atmosferu ih izbacuju i brojne fabrike i proizvodni pogoni. Osim tih čestica, na zdravlje ljudi negativno utiče u oksid azota, koj povećava stepen rizika za razvoj srčanih i plućnih oboljenja.

image