Magazin

Zašto životinje ne treba poklanjati za praznike: Psi i mačke nisu dobar novogodišnji poklon

Predstojeći praznici deluju kao savršena prilika da konačno ispunimo želju detetu i kupimo kućnog ljubimca, te mnogi roditelji poklone štene ili mače. Vrlo brzo shvate da oni nisu slatka novogodišnja "igračka", već živo biće u koje je potrebno uložiti vreme, energiju i novac, pa često ove životinje završe na ulici - napuštene. Iz organizacije Animal Rescue Serbia (ARS) Aleksandar Gavrić za RT Balkan objašnjava zašto bi trebalo dobro da razmislimo pre nego što detetu ispod jelke stavimo životinju.
Zašto životinje ne treba poklanjati za praznike: Psi i mačke nisu dobar novogodišnji poklon© Freepik/master1305

Svaki roditelj ima potrebu da svom detetu ispuni sve želje, a neke od njih uključuju i poklanjanje životinja za praznike. Isprva zvuči kao dobra ideja, jer znamo da će dete neizmerno obradovati, ali naš sagovornik smatra da ovo nije odluka koja bi trebalo olako da se donese.

"Postoji mnogo situacija u kojima dete već dugo želi životinju, onda roditelji popuste, više iz emotivnih nego iz racionalnih razloga, pa detetu ispune želju ili im čak uzmu neku drugu, malu životinju kao "zamenu", poput hrčka. Međutim, svaki ljubimac zahteva vreme i obrazovanje. Naravno, ima i dece koja se vežu za njega i brinu o njemu do kraja života, ali ima i onih kojima su samo interesantni u prvom trenutku, kao da je neka igračka, a možda nisu dobili očekivanu reakciju životinje koju su želeli, pa im više nije zanimljiva," objašnjava Aleksandar.

Tada deca dignu ruke od i ostane na roditeljima da brinu o njoj. Sličan slučaj je i kada dečko devojci pokloni životinju za Dan zaljubljenih, pa onda raskinu vrlo brzo i ta životinja više nije ničija, niko je ne želi. Oni koji nemaju vremena ili koji, na kraju krajeva, ne žele njome da se bave, nekome je poklone ili je izbace na ulicu. To je čest slučaj sa psima, pošto je njih teško pokloniti drugima ako nemaju adekvatne uslove, pa se dešava da pronađemo negovane, rasne pse na ulicama gradova."

Priprema unapred je neophodna, iako "kvari" iznenađenje

"Moramo da razgovaramo sa detetom o svim stvarima koje mogu da se dese, roditelji moraju da istraže informacije na internetu, da druge vlasnike pitaju za njihova iskustva, da vide šta određena životinja zahteva..."

Mi u šali govorimo da mnogi biraju ljubimca "prema boji nameštaja", kao da je dekoracija, ali životinju nikako ne treba da uzimamo samo ako smo je videli na televiziji i pomislili da je lepa," smatra naš sagovornik i dodaje da neznanje o rasi koju uzimamo može biti loše ne samo po životinju, već i po nas, jer neadekvatno uzgajanje može da dovede do nepredvidivog i destruktivnog ponašanja.

Ponekada, ljudi veruju da briga o malom psu donosi i manje obaveza, ali ovo uopšte nije tačno. "To najviše zavisi od toga kako se vlasnik ophodi prema životinji, ima onih koje su više i manje prikladne za život u stanu, oko nekih će biti više a kod nekih manje posla... Ipak, nema prevelike razlike, osim ako neko ima veoma mali stan, to može da bude nezgodno za velike pse, jer je njima potreban veći prostor. U svakom slučaju, trebalo bi da se raspitamo na vreme, da utvrdimo da li imamo uslove za brigu o psu, bez obzira na njegovu veličinu."

Pas ili mačka: Odgovor zavisi od našeg stila života

Aleksandar preporučuje da, ako nam je održavanje psa previše komplikovano, možemo da se opredelimo za mačku, jer ona zahteva mnogo manje vremena, prostora i mogu biti dobar kućni ljubimac. 

"Mačku možemo da ostavimo samu kod kuće na duže vreme, ne moramo uvek da se mazimo sa njom, ne traži uvek našu pažnju... Dokle god ima hranu, vodu i dok se menja posip, ona može neometano da u kući spava i do 20 sati dnevno. Nije joj toliko potreban čovek, osim ako je veoma mlada."

"S druge strane, pas traži prisustvo ljudi. Kada je ostavljen sam na duže vreme, može da postane usamljen, nesiguran, da krene da uništava nameštaj... Međutim, sa psom možemo lakše da idemo u šetnju, pogotovo ako volimo da idemo u prirodu i da putujemo."

Ipak smo odlučili da poklonimo ljubimca kao novogodišnji poklon - šta dalje

"Ako nikada ranije nismo imali psa i tu vrstu iskustva, dobro je da imamo interakcije sa drugim psima," predlaže Aleksandar. Ipak, to može da bude mač sa dve oštrice, jer ako uzmete psa koji nije lepo vaspitan, možete da posmislite da su svi psi loši i da steknete negativnu sliku. Zato je dobro raspitati se kod više vlasnika ili organizacija koje mogu biti od pomoći. Nemojte olako da donosite odluku: Možete, na primer, punih mesec dana da istražujuete i da po tome odlučite šta bi vam najviše odgovaralo, nego da uzmete životinju na brzinu i imate problema."

U slučaju da nemamo adekvatne uslove za uzgajanje bilo kojeg ljubimca, Aleksandar smatra da bi trebalo da sačekamo bolju priliku. "Životinja ima na sve strane, nije kao da su roba koju kupujemo, pa da je odjednom više nema. Uvek je dobar izbor da udomite ljubimca, ali samo ako pažljivo razmislite pre toga."

Životinje su dragoceni članovi porodice

Ne bi trebalo da odustanemo od ideje samo zato što traženje i uzgajanje životinje deluje isuviše komplikovano. Osim što će naš ljubimac biti simpatičan, krzneni dodatak porodici, može biti od velike pomoći za razvoj dece.

"Interakcija između čoveka i životinja je veoma prirodna stvar, to je nešto što nosimo u genima, jer smo i mi deo životinjskog carstva. Ovo je pogotovo važno za decu, jer kada deca odrastaju uz životinje, nauče kako da se socijalizuju."

"Na primer, ako dete maltretira mačku, ona mu vrlo brzo "vrati" i pokaže da ne može tako da se ponaša prema drugom živom biću. Isto tako mogu mnogo toga da nauče i od pasa, jer se tada razvija odgovoran odnos prema drugim bićima - prema vršnjacima u školi pa kasnije i prema drugim ljudima.  Razvija se empatija, deca nauče da poštuju tuđi prostor," zaključio je Aleksandar.

image