Magazin

Od grčke tragedije i železničke stanice do velikih svečanosti: Istorija crvenog tepiha

Tepih jarke crvene boje je neizostavni deo skoro svakog svečanog događaja danas, ali je pre nekoliko hiljada godina imao sasvim drugačije značenje. U istoriji se prvi put pojavljuje kao naznaka dramatične smrti, a vekovima kasnije je postao simbol ekskluzivnosti, slavlja, luksuza i glamuroznih događaja visokog društva. Kako je došlo do promene simbolike crvenog tepiha i kakve to veze ima sa vozovima u 20. veku?
Od grčke tragedije i železničke stanice do velikih svečanosti: Istorija crvenog tepiha© Freepik/kstudio

Prostiranje crvenog tepiha se prvi put spominje u grčkoj mitologiji 458. godine pre nove ere, u tragediji o Agamemnonu. Dok se Agamemnon bori u Trojanskom ratu, on i njegova žena Klitemnestra u međuvremenu pronalaze nove ljubavnike. Agamemnon je svoju ljubavnicu Kasandru doveo nazad - njegova žena nije bila zadovoljna ovim potezom, a bila je i kivna na njega jer je žrtvovao njihovu ćerku bogovima, da bi mu podarili jak vetar za plovidbu.

U tragediji se zatim spominje "crveno tlo", kada Klitemnestra svom mužu prostire crveni tepih u znak dobrodošlice. Međutim, crvena boja je u ovom kontekstu značila da ga je zapravo navela da bukvalno ušeta u sopstvenu smrt, jer ga je ona (ili njen ljubavnik) odmah potom ubila. 

Dakle, najstarije zabeleženo pojavljivanje crvenog tepiha je više tragično nego glamurozno, ali kako je kroz godine dobio potpuno drugačiju ulogu?

Kraljevska boja

Od srednjeg veka su mnogi slikari počeli da koriste crvenu boju u svom radu, kako bi naglasili moć i bogatstvo svojih vladara. Takođe, crvena, ljubičasta i plava su stotinama godina važile za "kraljevske boje", jer je ove pigmente bilo teško pronaći i proizvesti, tako da su bili rezervisani samo za najbogatije.

Kako su godine prolazile, crveni tepih je postao važan deo velikih događaja u srednjem veku, često je bio postavljen ispred palata, dvoraca i prostirao bi se sve do ulaza. Dočekati kraljeve bez crvenog tepiha je bilo nezamislivo.

Železnica

Crveni tepih je imao zanimljivu vezu sa javnim prevozom u prošlosti, tačnije sa železničkim stanicama. Može se reći da je ovo bila prva modernija prekretnica za pretvaranje tepiha u simbol glamura. U Njujorku su se 1902. godine postavljali crveni tepisi koji bi putnicima pomogli da pronađu put do svojih kola. U većini slučajeva, crveni tepih su dobijali putnici prve klase, tako da se veruje da je odavde potekla fraza "Tretman crvenim tepihom", koja se odnosi na ljude koji imaju privilegije i dobijaju poseban tretman u odnosu na druge. 

Osim crvene boje, na tepihu bi bilo odštampano ime ekspresne lokomotive "20th Century Limited", što je tepih činilo još upečatljivijim. 

Holivud i savremeni značaj

Prvi crveni tepih na ceremoniji u Holivudu je bio postavljen za premijeru filma "Robin Hud" 1922. godine. Na događaju su tepihom prošetale najveće zvezde tog vremena i od tada je nastavio da se koristi na sličnim svečanostima, jer su svi znali da, ako je tu crveni tepih, onda će se pojaviti i najslavnija imena.

Ova tradicija se nastavila decenijama kasnije, iako televizija još uvek nije bila u boji i nije mogla da prikaže jarku crvenu nijansu. "Naravno, slika je bila crno-bela, ali tada sama crvena boja nije bila toliko važna, već ceo proces hodanja po toj pisti", objasnila je istoričarka Ejmi Henderson za Si-En-En.

Danas se na skoro svakoj ceremoniji može videti crveni tepih i nije više rezervisan isključivo za glumce, već i za muzičare, manekene, producente... Henderson objašnjava da je ovaj tepih oduvek predstavljao drugačiji, čarobni, glamurozni svet, ali se ova tradicija u poslednje vreme menja tepisima drugačije boje. 

Na dodeli Oskara prošle godine, tepih je bio blede boje šampanjca, kako bi se istakla odeća gostiju, dok je na Met Gali tepih bio bež boje sa plavim i crvenim akcentima. Ovakvo odstupanje od klasičnog izgleda tepiha za svečanosti je dobilo različite pohvale i kritike, ali sigurno može da bude uvid u potencijalnu budućnost promene tradicije. 

U svakom slučaju, interesantno je da je crveni tepih imao "krvavi" početak, ali je danas sinonim za luksuz i uzbudljive društvene događaje koji obeležavaju godinu.

image
VV inauguration
banner