Magazin

Scenariji za 2 epizode "Prijatelja", pronađeni u smeću, prodati na aukciji za 28.000 dolara

Dva scenarija za seriju "Prijatelji", koji su pronađeni u smeću pre 25 godina, prodata su na aukciji u Ujedinjenom Kraljevstvu, za 22 hiljade funti, odnosno nešto više od 28 hiljada dolara.
Scenariji za 2 epizode "Prijatelja", pronađeni u smeću, prodati na aukciji za 28.000 dolara© Youtube / edisonlsm

Kultna američka serija "Prijatelji" ponovo se našla u centru pažnje javnosti nakon što su se dva scenarija iz 1998. godine našla na aukciji. Prvobitna procena bila je da će se scenariji za dve epizode sa Rosovim venčanjem, koje su se snimale u četvrtoj sezoni serije, prodati za 600 do 800 dolara, ali je zbog ogromnog interesovanja cena "skočila" do 28.000 dolara!

Scenariji slučajno pronađeni u smeću

Dva scenarija pronašla je bivša zaposlena u londonskoj televiziji Fountain Studios, a prema informacijama aukcijske kuće Hanson Ros, koja je sprovodila aukciju, oni su se u njenom noćnom ormariću čuvali preko 20 godina.

"Radila sam u administrativnoj podršci u Fountain Studios. Nikada nisam videla nikoga od glumaca serije, ali pamtim da je atmosfera bila radna", rekla je 60-godišnjakinja iz Londona.

Scenariji su u noćni ormarić dospeli iz kante za otpatke, iz koje ih je ona izvadila nekoliko nedelja nakon što se snimanje epizoda završilo. Njen zadatak bio je da se pobrine da nakon snimateljske ekipe u studiju sve ostane uredno.

"Nisam bila sigurna šta da radim sa njima, pa sam ih ostavila u fioci u kancelariji. Sećam se i da sam pitala kome od glumaca oni pripadaju", kazala je gospođa.

Kada je završila sa poslovnim angažmanom na televiziji, žena je sa sobom odnela i sve svoje stvari koje su se nalazile u fiokama. Tek nekoliko meseci kasnije, kada je raspremala kutiju u kojoj su se nalazile uspomene sa posla, pronašla je scenarije, koje je samo smestila u noćni stočić.

Interesovanje ogromno, na aukciji 219 ponuđača

Nakon što su se scenariji našli na aukciji, ponuđači su, po rečima kuće, "poludeli" za njima. Dobijeno je ukupno 219 ponuda iz svih delova sveta, uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku, Španiju i Švajcarsku, a konačni kupac je anonimni međunarodni ponuđač koji je licitirao preko interneta.

Iz aukcijske kuće Hanson Ros navode da su iznenađeni tolikim interesovanjem za scenarije koji su, da ih gospođa nije pokupila sa sobom, trebalo da budu uništeni još 1998. godine. Produkcijska kuća se po ovom pitanju još uvek nije oglasila, a hoće li žena imati bilo kakve posledice zbog toga što je sačuvala scenarije umesto da ih uništi, za sada nije poznato.

image