Magazin

Sat zbog koga je Švarceneger zadržan na carini prodat na donatorskoj večeri za 270.000 evra

Neprijavljeni ručni sat zbog koga je Arnold Švarceneger zadržan na aerodromu u Minhenu, prodat je za 270.000 evra na donatorskoj večeri. Svečanost je organizovala njegova dobrotvorna organizacija koja je povećena borbi sa klimatskim promenama.
Sat zbog koga je Švarceneger zadržan na carini prodat na donatorskoj večeri za 270.000 evraGetty © Ethan Miller

Pre samo tri dana medijima je odjeknula vest da je proslavljeni holivudski glumac Arnold Švarceneger zadržan na aerodromu u Minhenu zbog velikog carinskog prekršaja. Najpoznatiji Terminator nije prijavio skupoceni ručni sat marke "Audemars Piguet" posebno izrađen po meri, nakon čega je carinarnica u Minhenu protiv njega pokrenula krivični poreski postupak.

Luksizni sat prodat na donatorskoj večeri za 270.000 evra

Sada se taj isti sat našao "ispod čekića" na donatorskoj večeri koju je organizovala njegova dobrotvorna organizacija koja je povećena borbi sa klimatskim promenama. Srećni kupac je za ovaj unikatni sat izdvojio neverovatnih 270.000 evra.

Na događaju je ukupno prikupljeno 1,13 miliona evra. Među zvanicama su bili i američki izaslanik za klimu, Džon Keri, kao i mnogi drugi istaknuti vizionari klimatskih akcija, koji su pored sata licitirali za poznata umetnička dela i unikatni nakit.

"Usred tekuće borbe protiv zagađenja, takođe sam svedok napretka koji je postignut. Prešli smo dug put. Danas je toliko ljudi ovde spremno da bude deo rešenja", sa ponosom je istakao Švarceneger na večeri. "Zahvaljujem svima koji su se pridružili mojoj borbi protiv zagađenja", dodao je on.

Švarceneger odmah platio potencijalni porez na sat

Nakon incidenta nakon kojeg je bio više od dva sata u pritvoru, Terminator je pušten na slobodu kako bi nastavio svoje putovanje. Međutim, minhenski carinici su imali jedan uslov - da potencijalni porez na sat bude unapred plaćen u iznosu od od 35.000 evra.

Švarceneger se sa predlogom složio, ali kada je hteo da "provuče" karticu, ustanovljeno je da carinarnici nemaju ispravan aparat za kreditne kartice. Posle sat vremena i ko zna koliko bezuspešnih pokušaja, Švarcenegera su odveli u banku da podigne gotovinu sa bankomata.

Međutim, ni tu glumac nije imao sreće! Bankomat na koji su ga doveli imao je limit za podizanje novca, a banka je u to vreme bila zatvorena, pa nije mogao ni na šalteru da preuzme gotovinu. Kada se vratio, carinski službenik je doneo novi aparat za kreditne kartice, dodao je izvor Si-En-Ena blizak glumcu.

Sat koji je nosio, spada u "veliku trojku" kompanija koje prave satove, sa početnim cenama po komadu od 17.000 dolara, pa do 100.000 dolara, navodi britanski Metro.
Na pitanje Bilda, Švarceneger je rekao da je sat poneo na samit o klimi u Kicbilu i da je hteo da ga daruje u humanitarne svrhe, dodajući da je cena sata oko 20.000 evra, međutim, nemačka carina ga je procenila na 26.000.

image