Magazin

Nedostatak sna negativno utiče na seksualni život

Nije novost da se nedostatak sna može negativno odraziti na razne sfere života. Kada smo nenaspavani smo i napetiji, razdražljiviji i manje produktivni. Međutim, sada su naučnici ustanovili da je nesanica usko povezana i sa kvalitetom seksualnog života, kao i da je kod žena koje muči insomnija stepen nezadovoljstva istim dvostruko viši nego kod muškaraca.
Nedostatak sna negativno utiče na seksualni život© Canva / Rido

Procenjuje se da se oko polovine stanovnika širom sveta bori sa nesanicom i drugim poremećajima sna, koji negativno utiču na svakodnevne aktivnosti, mentalno zdravlje i društvene odnose. Međutim, u najnovijem istraživanju naučnici sa Univerziteta u Ročesteru su došli do zaključka da nedostatak sna narušava i seksualni život, naročito kod žena. Studiju je objavio naučni magazin Journal of Psychosomatic Research.

Nedostatak sna uništava seksualni život

Kod preko 50 procenata žena koje muči nesanica naučnici su ustanovili i hronično nezadovoljstvo seksualnim životom. Najveći broj ispitanica  žalio se na probleme sa doživljavanjem vrhunca u seksualnom činu i neodstatak želje za intimnim odnosima sa svojim partnerom.

Sa druge strane, pripadnici muške populacije koji su učestvovali u ovom istraživanju nisu toliko često imali uočljive posledice po intimni život. Tek 23 procenta onih koji imaju probleme sa snom su njegov nedostatak povezali sa lošim seksualnim životom, erektilnom disfunkcijom ili preranom ejakulacijom.

"Žene su imale otprilike duplo veću stopu seksualne disfunkcije i nesanice od muškaraca", naveo je doktor Vilfred Pidžon sa Univerziteta u Ročesteru.

Naučnici sa nesanicom povezali i druge zdravstvene tegobe

U poslednjem istraživanju naučika sa univerziteta u Handžou, u Kini, ustanovljeno je da su insomnija i kratkotrajan san povezani i sa povišenim rizikom za razvoj demencije. U toku praćenja ispitanika uočeno je da su osobe koje su patile od nesanice, kao i one čiji je noćni san trajao kraće od 8 časova, imale veći stepen razvoja demencije.

Tokom trajanja studije ispitanici su redovno popunjavali ankete o kvalitetu sna, dok su paralelno naučnici analizirali njihovu sklonost ka razvoju demencije. Svoje otkriće naučnici su pojasnili neadekvatnom filtracijom toksina iz mozga, koje usled nekvalitetnog sna glimfatički sistem jednostavno nije u mogućnosti da izbaci. 

Poremećaji sna su veoma rasprostranjeni

Poremećaji sna su veoma rasprostranjeni, a njihova manifestacija se ogleda u čestim (3 ili više puta) i hroničnim (3 meseca i više) poteškoćama u otpočinjanju ili održavanju sna. Pretpostavlja se da između 10 i 20 procenata ukupne svetske populacije pati od neke vrste poremećaja sna, dok je kod odraslih taj procenat znatno viši - gotovo polovina odraslih pati od insomnije koja traje godinu i više dana.

Ipak, nesanicu ne bi trebalo mešati sa svesnim kasnijim odlaskom na spavanje, koje je karakteristično za osobe sa višim kojeficijentom inteligencije, budući da one imaju drugačiji cirkadijalni ritam. Shodno unutrašnjem ritmu, inteligentniji ljudi češće biraju kasnije odlaske na spavanje, čak i kada sutradan ustaju rano, dok vikendima biraju i kasnije buđenje.

image
VV inauguration
banner