Magazin

Parfem, toaletna voda, kolonjska voda: Koje su razlike

Kada odlučite da je vreme za novi miris, da li se osećate zbunjeno kada vidite toliki izbor proizvoda? Osim što postoji na stotine različitih mirisnih nota, tu su i sledeće kategorije: toaletne, kolonjske i parfemske vode, parfemi... Koje su glavne razlike između njih i kako da odaberemo odgovarajući miris?
Parfem, toaletna voda, kolonjska voda: Koje su razlike© Freepik/marymarkevich

Mirisi se raspoređuju u različite kategorije, koje se određuju prema njihovoj postojanosti, to jest koncentraciji ulja u kombinaciji sa alkoholom i vodom. Drugim rečima, jačina mirisa diktira kojoj kategoriji ovaj proizvod pripada.

Eau fraiche - "sveža voda", trajanje mirisa manje od jednog sata. Ovo je najrazređenija verzija mirisa i obično sadrži jedan to tri procenta parfemskog ulja u alkoholu i vodi.

Eau de cologne - kolonjska voda, trajanje mirisa oko 2 sata. Ovo je najstariji izraz za parfem, nastao je u istoimenom gradu u Nemačkoj (Keln, to jest Cologne) u 18. veku. Miris je lak, svež i obično voćni, a uglavnom sadrži 2 do 4 procenta parfemskih ulja u alkoholu i vodi. Najviše se koristi za mirise za mlade ljude.

Eau de toilette - toaletna voda, trajanje mirisa oko 3 sata. Ovo je laka mešavina koja sadrži od 5 do 15 procenata mirišljavog ulja rastvorenog u alkoholu. Uglavnom se nanosi na kožu nakon kupanja ili brijanja.

Eau de parfum - parfemska voda, traje od 5 do 8 sati. Koristi se kao oznaka i za muške i za ženske mirise, sadrži od 15 do 20 procenata čistog parfemskog ulja i uglavnom se koristi za večernje izlaske ili događaje koji traju nekoliko sati.

Parfem - miris traje do 24 sata. Naziv predstavlja verziju latinske fraze "per furum" (kroz dim). Ovo je najkoncentrisaniji, najskuplji, "pravi" parfem. Sastavljen je od 20 do 30 procenata mirišljavog ulja i zbog toga je masniji na koži i uvek će biti najskuplji izbor.

Preporučuje se da se proizvodi koji nemaju veoma intenzivan miris, kao što je toaletna voda, koriste kao proizvod "za svaki dan" ili za tople letnje dane, dok su mirisi sa jačim koncentratom prikladniji za svečanije događaje i društvena okupljanja.

Mirisne note i njihovo trajanje

Trajanje mirisnih nota parfema može se podeliti u tri vremenska odeljka, u zavisnosti od brzine isparavanja.

Gornja nota jeste početni, lakši miris parfema koji prvi stiže do nosa. Može da traje od 15 minuta do 2 sata. To su različiti cvetni i voćni mirisi, morske note ili začini.

Srednja nota ističe glavne elemente parfema i ova nota se razvija nakon što osnovna nota ispari. Može potrajati od 3 do 5 sati nakon raspršivanja.

Na kraju, osnovna/bazna nota vezuje miris za kožu. To je "teži", bogati miris koji može da se oseti nakon određenog vremena, tačnije nakon što su prva dva sloja isparila. Osnovne note čine temelj parfema i određuju koliko će dugo ostati na koži.

Osnovna nota se može osetiti 5 do 10 sati nakon nanošenja i daje utisak kao da se prvobitni miris parfema potpuno promenio. Tipične osnovne note parfema su miris sandalovine, miris biljke vetiver, vanile, katrana, kože, dima, duvana i muskatnog oraščića.

Kako da odaberemo pravi proizvod

Stručnjaci veruju da pojedinac treba da bira parfem koji se najbolje slaže s prirodnim mirisom njegovog tela. Dakle, ne bi trebalo da sledimo trendove ili tuđe preporuke, već da sami pronađemo miris koji se savršeno slaže uz našu kožu. 

Za ovaj proces je potrebno vreme, posebno jer je potrebno da sačekamo nekoliko sati kako bi miris dovoljno dugo ostao na našoj koži. Na taj način ćemo da znamo kako se menja u toku dana i da li nam zaista odgovara. Iako je potrebno malo strpljenja, pronalaženje savršenog mirisa koji može postati naš zaštitni znak je neprocenjivo.

Takođe, nije preporučljivo probati više od četiri parfema od‌jednom, kako se mirisi ne bi "pomešali" i zbunili nas. Najbolje je da unapred odredimo koje mirisne note želimo, da isprobamo mirise, sačekamo nekoliko sati i donesemo pravu odluku.

image
VV inauguration
banner